PREMIUM

Hoofdgerecht kerst: net een cadeautje, deze gevulde kool met worst & hazelnoten

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

De buitenste bladeren van deze gevulde kool worden in de oven donker, die kun je verwijderen voor je ’m serveert.

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Kool
• 1 groene savooiekool
• 20 g roomboter
• 100 g gerookt spek, in kleine blokjes
• 1 ui, gesnipperd
• 3 tenen knoflook, fijngehakt
• 1 winterpeen, in kleine blokjes
• zout en peper
• 400 g worstvlees (venkel- of peterselie-knoflookworst van Brandt & Levie), velletje verwijderd
• 1 ei
• 3 el broodkruim of paneermeel
• 8 blaadjes salie, fijngehakt
• 200 ml groentebouillon
• 150 ml witte wijn
• 4 blaadjes laurier

Verder nodig
• keukentouw
• ovenbestendige pan met deksel

Voorbereiden: 25 min. Bakken: 1 uur Kcal: 295 p.p. (bij 6 personen)

Voorbereiden: Kook de kool in zijn geheel 8 min. in ruim kokend water met zout.
Spoel de kool af onder koud stromend water en laat ondersteboven uitlekken.
Vouw voorzichtig de buitenste koolbladeren open en snijd de kern eruit zonder de stronk kapot te maken.
Snijd de kern in dunne reepjes.
Verhit de boter in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en bak het spek 5 min.
Voeg ui, knoflook, de dunne koolreepjes en kleine blokjes winterpeen toe en bak ­omscheppend nog 5 min. Breng op smaak met zout en peper en laat iets afkoelen.
Kneed het worstvlees in een grote kom met het ei, het broodkruim, het spek-groentemengsel en de salie tot een egaal geheel en vorm een bal ter grootte van de kern van de kool.
Zet de uitgelekte kool rechtop en verdeel met een lepel de worstvulling tussen de bladeren tot elk laagje is ­gevuld.
Vorm van de rest van de vulling een bal en leg die in het midden waar de kern van de kool zat. Vouw de bladeren eromheen zodat de kool weer zijn oorspronkelijke vorm krijgt en bind er 4 lange stukken keukentouw omheen.
Je kunt de kool in de koelkast leggen tot gebruik, of meteen doorgaan.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de bouillon, wijn en de laurier in een ovenbestendige pan met dikke ­bodem, leg de gevulde kool in het bouillonbadje en leg een deksel op de pan.
Zet de pan 45 min. onder in de oven om te stoven.
Verwijder de deksel van de pan en bak nog 15 min. tot de kool helemaal gaar is.
Laat 10 min. rusten en verwijder dan het keukentouw.
Snijd de kool (aan tafel) in parten.

Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Dille & Kamille, Eland & Vanderhelst, Keramiek van Karen Knispel, Marjoke de Heer, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden