PREMIUMKerstkookboek

Hoofdgerecht kerst: stevige aardappel-preigratin met raclettekaas & spek

null Beeld

Stevige kost voor de feestdagen. Romig door room én raclettekaas, hartig door het gerookte spek.

Yvette van Boven

Voor 4 personen
• 150 g gerookte spekblokjes
• 500 g prei, in ringen
• 50 g boter, plus extra
• zeezout en versgemalen zwarte peper
• 1 kg vastkokende aardappels (gourmand), gewassen, met schil
• 300 g raclettekaas, in plakjes
• 1 el tijm
• 4-6 laurierblaadjes
• 500 ml kookroom
• 1 teen knoflook, geraspt
• 1 snuf paprikapoeder

Extra nodig
• ronde of ovale schaal van ca. Ø 24 cm

Bereidingstijd: 1 uur + 20 min. Kcal: 1040 p.p.

Zo maak je aardappel-preigratin met raclettekaas:

Bak de spekjes in een koekenpan lichtbruin, voeg de preiringen en de helft van de boter toe en bak al omscheppend door tot de prei zacht is. Breng op smaak met zout en vers­gemalen zwarte peper. Verwarm de oven voor op 200 °C.

Vet de ovenschaal in met wat boter. Schaaf de aardappelen in een flinterdunne schijfjes. Maak in de schaal om en om laagjes met het preimengsel en plakjes aardappel.

Verdeel op elke laag wat raclettekaas, maar houd het meeste achter voor een laag bovenop. Bestrooi met zout en peper en de helft van de tijm, duw de laurierblaadjes ertussen.

Klop de kookroom met de knoflook, zout en peper. Giet dit over de prei en aardappel­plakjes en top af met de overgebleven kaas, tijm en een snuf paprikapoeder.

Dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak ca. 45 min. tot de aardappels gaar zijn.

Verwijder de folie, verhoog de oventemperatuur naar 220 °C en laat de bovenkant in 12-15 min. goudbruin kleuren. Geef er een knapperige, groene salade bij met een pittige mosterddressing.

Zó krijg je de perfecte kaasfondue

Het geheim van een goede kaasfondue is… een lepeltje maïzena. Omdat kaas heel vet is en wijn zuur gaat het zonder een bindmiddel gauw schiften. Gevolg: dikke klonten. Los eerst een beetje maïzena op in wat water of witte wijn, voeg toe aan de gesmolten kaas met wijn, breng aan de kook en voilà, smeuïge fondue. Geloof me, alles bindt gewoon in één keer. Is de kaasfondue te dun, voeg dan nog wat maïzena toe. Nooit rechtstreeks erin strooien, anders krijg je alsnog klontjes. Altijd eerst even in een drup vocht oplossen. Is de kaasfondue te dik, voeg dan nog een klein scheutje wijn of water toe. Pas wel op met wijn: te veel komt de smaak niet ten goede.

Fotografie: Jan Luijk. | Assistent fotografie: Roxanne van Weerden. | Styling: Nanouk Souren - van Ramshorst. | Assistent styling: Sita Harlaar. | Foodstyling: Noor Boers. | Productie en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.m.v. corinnevanbaast.nl (keramiek), H&M Home, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden