wine Beeld Getty Images
wineBeeld Getty Images

Huh?! Dít betekent het wanneer men zegt dat er ‘kurk in de fles’ zit

Een wijntje bij het eten of op het terras nu het weer mag is altijd genieten. Behalve wanneer de wijn helemaal niet lekker smaakt, natuurlijk. In dat geval spreekt men van ‘kurk in de fles’, maar wist je dat dit helemaal níets te maken heeft met de kurk zelf.

Misverstand

Libelle legt uit waar de nare smaak aan je lekkere wijn dan wél vandaan komt.

Kurk in de fles

De uitdrukking ‘kurk in de fles’ doet vermoeden dat het betekent dat er letterlijk stukjes kurk in de fles drijven. Dit kan namelijk soms per ongeluk wel eens gebeuren doordat je de kurk net wat te wild uit de fles trekt met een kurkentrekker. Maar dat ongelukje heeft niks met de uitdrukking zelf te maken.

Bacterie

Integendeel zelfs. ‘Kurk in de fles’ duidt namelijk op een een wijn die geïnfecteerd is door een bacterie of schimmel. “Het gaat dat om de bacterie 2,4,6-trichlooranisol (TCA). De bacterie geeft de wijn een muffe reuk en smaak”, leert de website Smaak van de wereld ons.

Oorzaken

Hoe dit ontstaat? Het kan verschillende redenen hebben. Zo kan er een bacterie in de wijn optreden wanneer de leidingen die gebruikt zijn bij het bottelen van de wijn niet goed schoon zijn, of kan de schimmel zelf al aanwezig zijn in de fles. Ook kan de bacterie doorgegeven worden door de vaten waarin de wijn bewaard wordt.

Geur

Het is niet moeilijk om een wijn met kurk te herkennen. Een wijn waar deze bacterie in zit herken je gelijk door de geur die zeer onaangenaam is. De geur van wijn met kurk wordt wel vergeleken met die van jute, van schimmel en van vochtige kelderruimtes, of zelfs met de sterke geur van natte hond.

Wil je je wijn koelen? Zó doe je dat zonder dat -ie waterig wordt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Smaakvandewereld, Wikipedia

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden