Is het veilig om iets uit de vriezer te eten dat een flinke ijslaag heeft? Beeld Getty Images/iStockphoto
Is het veilig om iets uit de vriezer te eten dat een flinke ijslaag heeft?Beeld Getty Images/iStockphoto

Is het veilig om iets uit de vriezer te eten dat een flinke ijslaag heeft?

De vriezer is een soort bodemloze put waaruit altijd maar eten lijkt te komen. Op de etenswaren die er al een tijdje in liggen, ontstaat soms een flinke ijslaag. Kun je die producten nog eten of is dat helemaal niet zo veilig?

Chanan FoppenGetty Images/iStockphoto

Je hebt trek in een ijsje en vindt ergens achter in de vriezer nog een verdwaald Raketje. Bingo! Om dat open te maken, moet je wel even wat ijs verwijderen. Op zo’n moment vraag je je wel eens af hoe goed het eigenlijk is om zo’n product nog te eten. Want ontstaat zo’n ijslaag niet als het product ontdooid is geweest en vervolgens weer bevriest? In het geval van een waterijsje is het misschien niet zo erg, want daar kan niet heel veel mis mee zijn, maar hoe zit dat met bijvoorbeeld vlees of vis?

IJslaag op diepvriesproducten

De ijslaag op producten in de vriezer ontstaat door oxidatie en uitdroging. Wanneer eten te lang in de vriezer ligt of niet in een luchtdichte verpakking zit, kan er op deze etenswaren zo’n ijslaag ontstaan. Die bestaat uit het water in de producten dat aan de oppervlakte komt en vervolgens bevriest. Wanneer bevroren producten enige tijd hebben kunnen ontdooien of wanneer ze nog vochtig waren toen ze in de vriezer gingen, kunnen deze kristallen ontstaan.

Wel of niet eten?

Nu terug naar de echte vraag: kun je etenswaren met zo’n ijslaag nog gewoon eten? Ja, ze hoeven absoluut nog niet de vuilnisbak in. Het kan alleen wel zijn dat het eten wat uitgedroogd is en daardoor een andere textuur en smaak heeft. Daarom kun je de stukjes vlees of groente met ijs erop toch beter even wegsnijden, zodat het smaakt zoals je gewend bent.

Ijslaag in de vriezer voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter. Om te zorgen dat er in het vervolg geen ijs meer ontstaat op het eten in jouw vriezer, verpak je alle etenswaren luchtdicht. Op die manier ontstaat die ijslaag veel minder snel, of helemaal niet meer, en blijft de kwaliteit van de producten ook in de vriezer even goed. Zorg daarnaast dat fruit en groente goed droog zijn voordat je ze in de vriezer legt en laat ze er vervolgens ook niet te lang in liggen. Groente en fruit kun je zo’n 12 maanden in de vriezer bewaren en vis en vlees zo’n 6 maanden. Daarom is het handig om de naam van het product en de datum van invriezen op het zakje of bakje te schrijven.

Ontstaat er niet alleen ijs op producten maar ook in de vriezer zelf? Dan is het tijd om ’m weer eens te ontdooien. Zo wordt dat geen waterballet:

Bron: Wellandgood.com

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden