PREMIUM
Kerstborrel: bietenlabne met knapperige groenten
Dit is een heerlijke starter van het diner of gezellige aankleding voor bij de borrel.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
BIETENLABNE
• 2 bekers volle Griekse yoghurt
• 4 el bietensap
• 2 tl venkelzaad, geroosterd en fijngehakt
• 1 teentje knoflook, geperst
• 2 tl sinaasappelrasp
• zeezout uit de molen
GROENTEN
• halve rettich
• 4 el bietensap
• 2 meiraapjes
• 2 el citroensap
• 2 el olijfolie
• radijsjes in diverse kleuren
• 2 stronkjes roodlof
• 2 chioggia bietjes
• 4 snackkomkommertjes
• 6 paarse bosworteltjes
• 100 g waterkers
GARNERING
• 3 el olijfolie
• 2 tl vadouvan (specerijenmengsel)
• 1 bakje shiso purper
EXTRA
• schone theedoek
• vergiet
Bereiden 20 min. Wachttijd 1 nacht
Zo maak je de bietenlabne:
Maak de labne 1 nacht van tevoren. Leg de uitgespoelde en uitgewrongen theedoek in het vergiet en zet dit boven een kom. Schep de yoghurt in de theedoek, vouw de punten dicht en laat 1 nacht uitlekken.
Bereid de groenten kort voor serveren. Snijd de rettich in staafjes en marineer ze 10 min. in het bietensap. Schaaf de meiraapjes op de mandoline in plakjes en marineer ze even in het citroensap en de olijfolie. Snijd de radijsjes in kwarten, haal de blaadjes van de roodlof los, schaaf de bietjes op de mandoline in dunne plakjes, snijd de komkommertjes in de lengte in dunne plakjes en halveer de worteltjes. Schep de uitgelekte yoghurt in een kom en meng met het bietensap, venkelzaad, de knoflook en sinaasappelrasp. Breng op smaak met zeezout.
Schep de bietenlabne in een kom, zet deze op een mooie schaal en schik alle groenten eromheen. Maak met een lepel een cirkel in de labne, druppel hier de olijfolie over, bestrooi met vadouvan en garneer met blaadjes shiso.
Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Jacqueline Pietrowski