PREMIUM

Kerstborrel: crackers met artisjokdip

Havercrackers met artisjokdip Beeld Libelle
Havercrackers met artisjokdipBeeld Libelle

De crackers kun je blijven eten en zijn om je vingers bij af te likken!

RedactieLibelle

Dit heb je nodig voor 8 personen:

Crackers
• 100 g boter
• 75 ml olijfolie
• 1 el honing
• 200 g volkorenbloem
• 140 g havermout
• salie, tijm en rozemarijn, twee takjes van elk, naaldjes/blaadjes fijngehakt
• 75 g fijngeraspte Parmezaanse kaas
• 2 eiwitten
• 40 g gemengde pitten en zaadjes

Artisjokdip
• 125 g in olie gemarineerde artisjokharten, uitgelekt
• 125 g roomkaas
• 125 g ricotta
• flinke snuf chilivlokken
• 1/2 biologische citroen

Extra
• keukenmachine
• bakplaat
• 4 vellen bakpapier

Bereidingstijd: 35 min. Oventijd: 20 min.

Zo maak je de havercrackers:

Smelt de boter in een pannetje en roer er van het vuur af de olijfolie en honing door. Doe de bloem en havermout in de kom van de keukenmachine en pulseer tot een fijn mengsel. Strooi de gehakte kruiden, Parmezaanse kaas, losgeklopte eiwitten en het botermengsel erbij en puls tot een klonterig deeg.

Leg een vel bakpapier op het werkblad, stort de helft van het deeg hierop en duw het tot een samenhangend geheel. Leg er een tweede vel bakpapier op en rol het deeg uit tot een lap van 30x40 cm. Neem het bakpapier even weg, bestrooi de deeglap met de helft van de gemengde pitten en zaadjes, leg het bakpapier terug en druk met de deegroller de zaadjes in het deeg. Herhaal dit met de andere helft van het deeg. Zet de deeglappen afgedekt 20 min. koel weg (liefst met bakplaat en al).

Verwarm de oven voor op 150 °C.

Neem het tweede vel bakpapier van het deeg en kerf er met een mes een raster in waar je straks de crackers kunt snijden. Zet de bakplaat in de oven en bak 20 min. tot de randen van het deeg bruin beginnen te worden. Neem de cracker uit de oven, laat wat afkoelen en snijd hem dan over het raster in losse crackers. Laat verder afkoelen.

Bewaar de crackers tot gebruik in een afgesloten trommel. Pureer voor de dip de artisjokharten met de roomkaas en ricotta. Voeg naar smaak chilivlokken, citroenrasp en -sap en wat olie van de artisjokken toe. Bewaar de dip koel in een afgesloten pot. Serveer de crackers met de artisjokdip

Tip: Lekker met snelle kruidenolie: verwarm 150 ml olijfolie en giet deze in een potje met wat tijm, rozemarijn en chili. Laat afkoelen en op smaak komen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden