PREMIUM

Kerstborrel: knapperig gebakken olijven met pestoyoghurt

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Ja echt, olijven kun je bakken! Wel eerst even paneren voor een knapperig effect.

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Gebakken olijven
• 260 g (uitgelekt gewicht) groene olijven zonder pit (liefst grote, van AH Biologisch bijvoorbeeld)
• 40 g bloem
• 1 eiwit, losgeklopt
• 40 g panko
• Neutrale olie, om in te frituren
• Pestoyoghurt
• 200 g volvette (biologische) Griekse yoghurt
• 1-2 el groene pesto van de versafdeling

Voorbereiden: 10 min. Bereiden: 15 min. Kcal.: 130 per portie van 6

Voorbereiden: Doe bloem, eiwit en panko in 3 aparte kommen.
Maak de olijven goed droog en haal ze met een paar tegelijk achtereenvolgens door de bloem, het eiwit en de panko. Dit gaat handig met twee vorken.
Haal ze nogmaals door eiwit en panko.
Leg de gepaneerde olijven op een bord en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Doe de yoghurt in een kommetje, schep de pesto erop en roer losjes erdoor voor een groen marmereffect. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Bereiden: Verhit een laagje van 5 cm olie in een wok of hapjespan (of frituurpan) tot 180 °C.
Bak de olijven in porties van 8 knapperig en goudbruin. Draai ze af en toe in de olie als dat nodig is, zodat ze aan alle kanten bruin worden. Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer de warme olijven met de pestoyoghurt.

Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Dille & Kamille, Eland & Vanderhelst, Keramiek van Karen Knispel, Marjoke de Heer, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden