PREMIUM
Kerstborrel: knapperig gebakken olijven met pestoyoghurt
Ja echt, olijven kun je bakken! Wel eerst even paneren voor een knapperig effect.
Gebakken olijven
• 260 g (uitgelekt gewicht) groene olijven zonder pit (liefst grote, van AH Biologisch bijvoorbeeld)
• 40 g bloem
• 1 eiwit, losgeklopt
• 40 g panko
• Neutrale olie, om in te frituren
• Pestoyoghurt
• 200 g volvette (biologische) Griekse yoghurt
• 1-2 el groene pesto van de versafdeling
Voorbereiden: 10 min. Bereiden: 15 min. Kcal.: 130 per portie van 6
Voorbereiden: Doe bloem, eiwit en panko in 3 aparte kommen.
Maak de olijven goed droog en haal ze met een paar tegelijk achtereenvolgens door de bloem, het eiwit en de panko. Dit gaat handig met twee vorken.
Haal ze nogmaals door eiwit en panko.
Leg de gepaneerde olijven op een bord en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Doe de yoghurt in een kommetje, schep de pesto erop en roer losjes erdoor voor een groen marmereffect. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Bereiden: Verhit een laagje van 5 cm olie in een wok of hapjespan (of frituurpan) tot 180 °C.
Bak de olijven in porties van 8 knapperig en goudbruin. Draai ze af en toe in de olie als dat nodig is, zodat ze aan alle kanten bruin worden. Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer de warme olijven met de pestoyoghurt.
Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Dille & Kamille, Eland & Vanderhelst, Keramiek van Karen Knispel, Marjoke de Heer, Zara Home