PREMIUM

Kerstborrel: kruidige kippaté met cranberry-chutney

kippaté Beeld Eric van Lokven
kippatéBeeld Eric van Lokven

Deze kippaté met cranberry-chutney is onwijs lekker en maakt geheid indruk op je gasten. Zo maak je het.

Bart StuartEric van Lokven

Voor 1 kleine paté:

PATÉ
• 1 kleine ui, gesnipperd
• 1 teen knoflook, fijngehakt
• 1 el olijfolie
• 5 takjes tijm
• 4 takjes salie
• snuf kaneel
• snuf komijnpoeder
• mespunt chili­vlokken
• 2 dadels, fijngehakt
• 50 g broodkruim
• 30 ml melk
• 250 g kipgehakt
• 1 eidooier
• 25 g pistachenootjes
• peper
• zout
• 5 plakjes Coburgerham

CHUTNEY
• 100 g ontdooide cranberry’s
• 1/2 biologische sinaasappel, geraspt
• 2 cm verse gember, geschild, in plakjes
• 1 elstar-appel, geschild en in stukjes
• 1 el honing
• ½ tl koekkruiden

EXTRA
• keukenmachine
• bakplaat
• bakpapier

Bereidingstijd: 30 min. Oventijd: 35 min.

Zo maak je de kippaté met cranberry-chutney:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Fruitui en knoflook in de olijfolie zacht en ­geurig, ca. 5 min.. Voeg de fijngesneden tijm- en salieblaadjes, kaneel, komijn­poeder, chilivlokken en dadels toe. Schep even om en laat in de pan afkoelen.

Meng in een flinke schaal het broodkruim met de melk en laat 5 min. wellen. Voeg het gehakt, het uienmengsel, de losgeklopte dooier en de pistachenootjes toe, meng goed en breng op smaak met ­peper en zout. Leg de plakjes ham met een kleine overlap naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat, zodat het een lap van circa 18x25 cm wordt. Leg in het midden de helft van het kipmengsel, vorm een soort dikke worst van de vulling en vouw dan de ham eromheen. Draai het geheel zo dat de uiteinden van de hamplakjes onderop zitten en zo op hun plek blijven. Zet het geheel in de oven en bak 35 min. tot het vlees gaar is en de korst bruin. Neem uit de oven en laat afkoelen.

Doe voor de chutney de cranberry’s in de mengbeker van de keukenmachine en voeg sinaasappelrasp, gember, appel, honing en koekkruiden toe. Maal alles tot een frisse chutney en bewaar die op een koele plek in een afgesloten pot.Snijd de opgewarmde paté in dikke plakken en geef de chutney erbij.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Bart Stuart

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden