PREMIUM

Kerstborrel: sushi-bites met krab en garnalen

sushi-bites met krab en garnalen Beeld Eric van Lokven
sushi-bites met krab en garnalenBeeld Eric van Lokven

Deze roze hapjes zijn heerlijk én uniek voor bij de kerstborrel. Maak nu zelf deze sushi-bites.

Jacqueline PietrowskiEric van Lokven

Voor 15 blokjes:

SUSHIRIJST
• 300 g sushirijst
• 100 ml bietensap + 2 el
• 2,5 el rijstazijn
• 2 el mirin (Japanse zoete rijstwijn)
• 1 tl zout
• 1 el witte basterdsuiker

TOPPINGS
• 4 radijzen
• 2 snackkomkommertjes
• 1/2 rode ui
• sap van 1/4 limoen
• 4 el mayonaise
• 2 tl wasabi
• 2 tl verse geraspte gember
• 1/2 teentje knoflook, geperst
• 2 lente-uitjes, fijngehakt
• 200 g gekookte garnalen met staart
• 150 g krabvlees in plakjes
• cress naar keuze
• sojasaus
• gari (Japanse ingelegde gember).

EXTRA
• bakblik 15x25 cm
• vel bakpapier

Voorbereiden: 20 min. Wachttijd: 2 uur Bereiden: 15 min.

Zo maak je de sushi-bites:

Spoel de sushirijst grondig af in een vergiet tot het water helder is. Doe de rijst in een kleine pan met het bietensap en vul aan met water tot een vingerkootje boven de rijst. Breng aan de kook zonder deksel en laat 5 min. doorkoken. Zet het vuur dan laag, doe de deksel op de pan en laat de rijst in 15 min. gaarkoken.

Snijd intussen de radijzen en komkommertjes in dunne plakken. Snijd de rode ui in kleine blokjes en marineer in het limoensap. Maak een dik sausje van de mayo, wasabi, gember, knoflook en lente-uitjes. Neem de pan rijst van het vuur, dek af met een schone theedoek en laat 15 min. afkoelen. Schep de rijst op een platte schaal. Roer de 2 el bietensap, rijstazijn, mirin, zout en basterdsuiker door elkaar, giet dit over de rijst en meng met een houten spatel. Bekleed het bakblik met bakpapier, schep de rijst erin, dek af met het overhangende bakpapier en druk goed aan. Laat 2 uur opstijven in de koelkast.

Snijd de opgesteven rijst in blokjes en bestrijk ze dun met het wasabi-mayo. Beleg de blokjes met plakjes komkommer en radijs en schep hier een lepeltje wasabi-mayo op. Leg op de helft van de sushi-bites plakjes krab en op de andere helft een garnaal. Garneer met gemarineerde ui en cress en serveer met extra sojasaus en gari.

Styling & foodstyling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Jacqueline Pietrowski

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden