PREMIUM

Kerstborrel: tartelettes met bietenlabne & gemarineerde zalm

tartelettes met bieten Beeld Eric van Lokven
tartelettes met bietenBeeld Eric van Lokven

Deze feestelijke snack krijgt vast veel complimenten tijdens jouw kerstborrel. Zo maak je het.

Jacqueline PietrowskiEric van Lokven

Voor 14 taartjes:

ZALM
• 300 g zalmfilet met vel
• ½ el grof zeezout
• 2 el bietensap
• 2 el dille, fijngehakt
• ½ el witte basterdsuiker
• 1 tl peperkorrels, fijngestampt
• 1 tl venkelzaadjes, fijngehakt.

DEEG
• 175 g bloem
• mespunt zout
• 100 g boter, in kleine stukjes
• 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
• 1 ei

VULLING
• 200 g bieten-labne (zie recept)
• 2 tl scherpe mosterd • 100 g feta
• 1 el fijngehakte dille • ½ tl venkelzaad, fijngehakt
• 2 el olijfolie extra vierge.

TOPPINGS
• snackkomkommer
• dille
• waterkers
• radijs
• aalbessen.

EXTRA
• plasticfolie
• 14 mini-tartelettevormpjes of een mini-muffinbakblik

Marineertijd: 1 nacht. Bereidingstijd: 30 Min. Wachttijd: 30 Min.

Zo maak je de tartelettes met bietenlabne:

Leg de vis met het vel naar beneden op plasticfolie. Meng zout, bietensap, dille, basterdsuiker, peperkorrels en venkelzaad door elkaar. Wrijf hiermee de boven- en zijkant van de zalm in, verpak strak in plasticfolie en laat 1 nacht marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Zeef de bloem boven een kom, voeg zout en boter toe en meng snel met de vingertoppen. Roer de geraspte kaas erdoor, voeg het ei en 1 eetlepel water toe. Snijd met 2 messen tot een korrelig deeg. Kneed het dan kort tot een deegbal, wikkel deze in bakpapier en laat 30 min. rusten in de koelkast. Vet intussen de vormpjes in. Rol het deeg dun uit en steek 14 rondjes van ø 8 cm uit. Duw deze in de vormpjes, zet ze op een rooster en bak in circa 8 min. gaar.

Laat de tartelettes 5 min. in de vormpjes afkoelen en wip ze er dan voorzichtig uit. Meng de bieten-labne met de mosterd. Verkruimel de feta en meng met dille, venkelzaad en olie. Vorm met 2 theelepels quenelles (langwerpige balletjes) bieten-labne en vul hiermee 7 tartelettes.

Verdeel het fetamengsel over de 7 andere tartelettes. Zet de taartjes op een mooie schaal en garneer met gemarineerde zalm, plakjes snackkomkommer, plukjes dille en waterkers, plakjes radijs en aalbesjes.

Styling & foodstyling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Jacqueline Pietrowski

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden