PREMIUMKerstkookboek
Kerstbrunch: broodkrans gevulde met rood fruit & kaneel
Dit oogverblindend exemplaar is haast te mooi om je tanden in te zetten, maar te lekker om het te laten.
Dit heb je nodig voor 8 personen:
• 1 witbroodmix
• 300 ml water
• 40 g boter, op kamertemperatuur
• 3 tl kaneel
• merg van 1 vanillepeul
• 4 el amandelmeel
• 3 el gedroogde cranberry’s
• 6 el frambozenjam
• 125 g frambozen
• 50 g rode besjes
• 2 el honing
• 50 g pistachenootjes, fijngehakt
GARNERING
• handje rode besjes en granaatappelpitjes
EXTRA
• mixer met deeghaken
• bakpapier
• klein rond ovenschaaltje 10 cm Ø
• bakkwastje
Bereidingstijd: 10 min. Wachttijd: 1½ uur. Oventijd: 25 min.
Zo maak je de gevulde broodkrans:
Doe de witbroodmix in een kom. Voeg het water toe en de boter toe. Mix met deeghaken 4 minuten tot een stevig deeg. Kneed nog 1 minuut door met de hand. Dek af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
Meng ondertussen het kaneel, vanillemerg, amandelmeel en cranberry’s door de frambozenjam. Schep dan voorzichtig de frambozen en rode besjes erdoor.
Rol het deeg uit op een vel bakpapier tot een lap van circa 33x22 cm. Verdeel het jammengsel erover – maar houd 3 cm rondom vrij. Leg hierop een vel bakpapier en druk het mengsel in een beetje in het deeg, Verwijder de bovenste laag bakpapier. Rol het deeg voorzichtig op. Knijp of druk de naad goed dicht met je vingertoppen.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en zet het ovenschaaltje in het midden. Snijd de deegrol in 10 plakken van 3 cm dik. Leg elke plak dakpansgewijs om het ovenschaaltje als een krans. Laat nogmaals 45 minuten rijzen onder een theedoek.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Bak de krans in circa 25 minuten goudgeel (na het bakken wordt het ovenschaaltje verwijderd). Leg na 20 minuten een dubbel stuk bakpapier over de krans. Haal de broodkrans uit de oven en kwast hem in met de honing. Bestrooi met de pistachenootjes. Laat 5 minuten afkoelen en snijd het brood dan rondom los van het ovenschaaltje.
Serveer de broodkrans nog een beetje warm op een mooi bord en versier met besjes en granaatappelpitjes. Lekker met gezouten boter.
Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Alan Jensen | Receptuur: Jacqueline Pietrowski