PREMIUMKerstkookboek

Kerstbrunch: croque madame met kimchi & powersmoothie

croque-madame Beeld Eric van Lokven
croque-madameBeeld Eric van Lokven

Met een vleugje Korea is dit een tosti waar je ‘mevrouw’ tegen zegt. Met een pittige smoothie on the side.

Marie-Sophie Wigbers en Karin SchuitemanEric van Lokven

Dit heb je nodig voor 2 personen:

KIMCHI
• ¼ rode spitskool (of rodekool)
• 1 tl anijszaad
• ½ tl zout
• ½ citroen

SMOOTHIE
• 3 cm verse gember, geschild en in stukjes
• 200 g gekookte rode biet
• 250 g rood fruit (diepvries)
• 1 banaan
• 250 ml magere yoghurt

CROQUE MADAME
• 6 sneetjes meerzadenbrood
• 2 el mosterd
• 4 plakken honingklaverkaas
• 8 plakken pastrami
• 2 el roomboter
• 2 eieren
• tuinkers (optioneel)

EXTRA
• mandoline
• blender

Bereiden: 30 min. Wachttijd: 1 uur.

Zo maak je de croque madame:

Snijd voor de snelle kimchi de kool met de mandoline in flinterdunne plakjes.

Kneed anijszaad, zout en citroensap door de kool en laat 1 uur op kamer­temperatuur uitlekken in een vergiet. Kneed af en toe een beetje door.

Leg 2 sneetjes brood op een snijplank en besmeer ze met de helft van de mosterd.

Beleg beide boterhammen met 1 plak kaas, 1 schep kimchi en 2 plakken pastrami. Leg op beide boterhammen nog 1 snee brood, bestrijk deze met de rest van de mosterd en beleg weer met kaas, kimchi en pastrami. Leg de laatste 2 boterhammen erbovenop.

Besmeer de buitenkanten van de tosti’s met de roomboter en bak ze aan beide kanten goudbruin in een koekenpan. Doe dit langzaam op laag vuur, zodat de hitte goed doordringt.

Bak intussen in een andere koekenpan 2 spiegeleieren.

Serveer elke croque-madame met een spiegelei erop, bestrooi met peper en zout en garneer eventueel met tuinkers.

Zo maak je de smoothie:

Doe voor de smoothie de gember met de rode biet, het rode (diepvries)fruit en de banaan in een blender en maal tot een gladde smoothie. Voeg wat water toe als de smoothie te dik is.

Schep 1/3 van het mengsel uit de blender en voeg de yoghurt toe. Blend tot alles goed gemengd is.Verdeel de smoothie met yoghurt over 2 grote glazen, schenk de smoothie zonder yoghurt erop en roer een paar keer door voor een gemarmerd effect.

Tip: Geen mandoline?Je kunt de kool ook met een scherp mesin flinterdunne plakjes snijden.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Marie-Sophie Wigbers en Karin Schuiteman

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden