PREMIUMKerstkookboek
Kerstbrunch: feestbrood met zuidvruchten &sinaasappelspijs
In de supermarkt zijn ze in overvloed te koop, maar geen feestbrood smaakt zo lekker als deze.
Dit heb je nodig voor 8 personen:
• 500 g speltbloem
• 2 tl zout
• 2 zakjes baksoda (samen 2 tl)
• 400 ml karnemelk
• 50 g gedroogde voorgewelde abrikozen
• 70 g gedroogde vijgen
• 50 g hazelnoten, geroosterd
• 6 el mueslivlokken (zonder rozijnen)
• 30 g gedroogde cranberry’s
• 200 g amandelspijs (Dr. Oetker)
• 1 eidooier
• 1 el sinaasappelrasp van een onbespoten sinaasappel
EXTRA
• mengkom
• houten pollepel
• bakpapier
Bereidingstijd: 10 min. Oventijd: 25 min.
Zo maak je het feestbrood:
Verwarm de oven op 200 °C. Meng de bloem met het zout en de baksoda. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin de karnemelk. Roer met de pollepel vanuit het midden tot een dik, samenhangend deeg. Bestuif je handen met wat extra bloem en kneed het deeg 1 minuut soepel.
Snijd de abrikozen en vijgen in reepjes – hak de hazelnoten fijn. Meng alles door elkaar samen met 4 eetlepels muesli en de cranberry’s. Rol het deeg op een vel bakpapier uit tot een lap van 30x20 cm. Verdeel het zuidvruchtenmengsel erover. Druk het goed in het deeg. Vorm er een lange staaf van, van circa 28 cm lang. Druk de zuidvruchten nogmaals goed in het deeg. Meng de eidooier en sinaasappelrasp door elkaar, en meng dit door de spijs. Leg nu de spijs als rol in het midden. Klap de helft van het deeg over de andere helft. Druk de naden goed dicht met je vingertoppen. Meng de laatste 2 eetlepels muesli met 1 tl bloem. Druk dit op de bovenkant van het deeg.
Bak het feestbrood in de oven in 25 minuten goudgeel. Laat 5 minuten rusten op een rooster. Serveer warm in plakken gesneden met gezouten boter en een kop (chai) thee.
Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Alan Jensen | Receptuur: Jacqueline Pietrowski