Kerstkookboek
Kerstbrunch: fruitige koffiebroodjes met bloemige chai latte
Romig, fris én fruitig, dat zijn deze koffiebroodjes. Ze combineren heerlijk met een bloemige chai latte. Vooruit, we nemen er nog eentje.
Dit heb je nodig voor 8 koffiebroodjes:
BANKETBAKKERSROOM
• 1 vanillestokje
• 40 g suiker
• 2 eierdooiers
• 25 g bloem
• 225 ml melk
KOFFIEBROODJES
• 1 rol koelvers bladerdeeg
• 150 g frambozen-blauwe bessenjam
• 25 g amandelschaafsel
• 25 g poedersuiker
ROZE CHAI LATTE
• 1 zakje hibiscusthee
• 1 zakje spicy chai-thee
• 600 ml havermelk
• 4 tl honing
EXTRA
• rubberen spatel
• garde
• melkopschuimer (eventueel)
Bereiden: 25 min. Bakken: 20 min. Wachttijd: 1 uur
Zo maak je de koffiebroodjes
Snijd voor de banketbakkersroom het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Meng dit met de suiker, eierdooiers en bloem in een ruime kom tot een glad papje. Verwarm de melk in een steelpan tot hij net gaat koken en draai het vuur uit. Schenk een klein scheutje warme melk bij het dooiermengsel en roer tot alles is opgenomen.
Schenk daarna steeds 1/3 van de hete melk erbij en roer steeds goed tot het weer een egaal mengsel is.Giet alles terug in de steelpan en breng op laag vuur langzaam aan de kook terwijl je blijft roeren met een rubberen spatel. Haal deze goed langs de bodem.
Laat de room indikken tot hij zo dik is als vla.
Schenk de room in een metalen ovenschaal, dek af met plasticfolie en laat 1 uur afkoelen.
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Vouw het bladerdeeg voor de koffiebroodjes open en bestrijk het met de afgekoelde banketbakkersroom en de jam. Rol het deeg vanaf de brede kant op en snijd de rol voorzichtig in 8 gelijke plakken.
Leg de plakken in een ovenschaal met de snijkant omhoog en bak ze in 18-20 min. goudbruin en gaar in de oven.
Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan.
Zo maak je de chai latte:
Laat voor de chai latte 1 zakje hibiscusthee en 1 zakje spicy chai-thee 5 min. trekken in 400 ml kokend water. Schuim de havermelk op met een melkschuimer of in een pannetje met een garde.
Meng de thee met de honing. Verdeel de thee over 4 mokken en schenk de schuimige havermelk erbij.
Bestrooi de koffiebroodjes voor het serveren met geroosterd amandel-schaafsel en poedersuiker en geef er een chai latte bij.
Tip: Voeg wat bietensap toe aan de thee voor extra kleur.
Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Marie-Sophie Wigbers en Karin Schuiteman