PREMIUMKerstkookboek

Kerstbrunch: sunny-side-up-toast met avocado & spek

null Beeld Eric van Lokven
Beeld Eric van Lokven

Met dit snelle recept voor spiegelei-toast met avocado en ontbijtspek ga je punten scoren tijdens de kerstbrunch.

Yvonne JimminkEric van Lokven

Dit heb je nodig:

TOAST
• 8 plakjes ontbijtspek
• 2 avocado’s
• 8-12 mini-roma’s of cherrytomaatjes
• 8 sneetjes zuurdesembrood
• 25 g boter
• 4 eieren
• 4-8 plakjes kaas, cheddar of ­mozzarella
• ½ tl gemalen peper
• ¼ tl zout
• 4 takjes basilicum

EXTRA
• ronde uitsteker of glas Ø 6 cm
• 2 grote koekenpannen met deksels of bak de broodjes na elkaar

Bereidingstijd: 25 min.

Zo maak je de spiegelei-toast met avocado en ontbijtspek:

Bak de plakjes spek in een drupje olie uit in een koekenpan, laat uitlekken op keukenpapier en maak de pan schoon. Halveer en pel de avocado’s, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in plakjes. Halveer de tomaatjes. Steek bij de helft van de boterhammen een gat in het midden en besmeer alle boterhammen (ook de rondjes) aan beide zijden dun met boter. ­Verwarm de koekenpan(nen) en leg zo veel ­boterhammen in de pan als past (2 of 4), de helft met en de helft zonder gat.

Rooster ze aan een kant mooi bruin, zet dan het vuur iets lager en keer de toast om. Breek in de gaten een eitje en leg op elke dichte boterham 1-2 plakjes kaas, plakjes van een halve avocado, wat ­tomaatjes en 2 plakjes spek. Doe de deksel op de pan en rooster ze in ca. 3 min. zodat ze bruin zijn aan de onderkant en de eitjes nog zachte dooiers hebben. Stapel de spiegelei-­boterhammen op die met avocado of serveer naast elkaar. Bestrooi met wat peper en zout en garneer met blaadjes basilicum.

Tip: om alles tegelijk en warm te serveren,kun je de eerstgebakken toast warm-houden op een bakplaat in de oven op 75 °C (boven 80 °C gaart het ei door.)
Tip: maak het gerecht veganistisch door in plaats van spek dunne plakjes aubergine goudbruin en gaar te bakken in de (grill)pan en de kaas te vervangen door vegan spread of hummus.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Yvonne Jimmink

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden