PREMIUMKerstkookboek

Kerstbrunch: toast met gravad lax & gepocheerd ei

kersttoast Beeld Eric van Lokven
kersttoastBeeld Eric van Lokven

Zalm en toast zijn niet voor niets een klassieker. Deze Scandinavische variant met gravad lax top je af met een gepocheerd ei. Alsof er een engeltje... ja, dus.

RedactieEric van Lokven

Pureer voor de gravad lax het zout glad met de suiker, de gin, de gekookte biet, de dille en het sap van de citroen. Schep 1/3 van dit mengsel in een goed afsluitbare bak en leg de zalmfilet erop.

Schep de rest van het mengsel erover, sluit de bak af en zet minimaal 24 uur in de koelkast.

Meng voor de ingelegde rode ui het citroensap met het zout en de honing en schep om met de uienringen. Zet opzij en laat minstens 1 uur marineren.

Plet voor de dille-roomkaas de roze peperkorrels. Meng deze met de gehakte dille door de roomkaas, maar houd wat dille achter voor garnering. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Haal 1 uur voor het serveren de zalm uit de koelkast en uit de marinade. Spoel schoon onder de koude kraan, dep droog en snijd in dunne plakken.

Vul een steelpannetje met water, doe de azijn erin en breng tegen de kook aan.

Besmeer intussen de sneetjes brood aan beide kanten met roomboter en toast ze 2 min. per kant krokant.

Breek 1 ei in een kommetje en laat dit voorzichtig in het bijna-kokende water glijden. Laat het 2 min. garen en schep het er dan uit met een schuimspaan. Bewaar op een bordje tot serveren. Pocheer zo alle eieren.

Besmeer de toast met de dille-roomkaas, beleg met plakjes zalm, leg op elk sneetje een gepocheerd ei en garneer met ingelegde rode ui, waterkers en extra dille.

Bestrooi het ei eventueel met wat grof zeezout.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Marie-Sophie Wigbers en Karin Schuiteman

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden