PREMIUMKerstkookboek

Kerstbrunch: verfijnde velouté met hamstengels

null Beeld

Met deze verfijnde velouté met hamstengels maak je zeker indruk tijdens de kerstbrunch.

Yvonne Jimmink

Voor 4 personen:

Hamstengels:
• 4 velletjes bladerdeeg
• 4 plakjes rauwe ham (niet te droog)
• 1 eiwit
• 1 el olijfolie
• versgemalen zwarte peper
• zout

Velouté:
• 400 g kruimige aardappels, geschild, in blokjes
• 1 ui, gesnipperd
• 25 g boter
• 2 preien, alleen het wit, in ringen
• 750 ml groente- of kippenbouillon
• 11/2 el verse tijmblaadjes
• 1 laurierblaadje
• 75 g waterkers
• 1 eidooier
• 250 ml kookroom
• ¼ tl gemalen peper
• ¼ tl zout
• ¼ tl nootmuskaat (optioneel)

Garnering:
• preischeuten of andere cress
• toefje waterkers

Extra:
• bakplaat
• bakpapier

Bereidingstijd: 40 min. Oventijd: 15 min.

Zo maak je de velouté met hamstengels:

Verwarm de oven voor op 190 °C heteluchtstand. Laat het bladerdeeg zo goed als ontdooien, leg de velletjes op elkaar en rol uit tot een lap van 25x20 cm. Snijd deze in 8 smalle repen van 1,5-2 cm breed en 25 cm lang. Halveer de plakjes rauwe ham in de lengte. Snijd een inkeping in elke deegreep vanaf het midden naar 1 kant toe van ca. 10 cm en draai, door de gleuf in het deeg heen (het ‘oog van de naald’), om 1 smal deegstrookje een reep ham. Draai nu de hele deegreep enkele slagen om zijn as en leg op de bakplaat. Maak zo alle stengels. Klop het eiwit los, bestrijk hiermee het deeg (niet de ham) en bestrooi de stengels licht met peper en zout. Bak ze in 12 min. knapperig.

Bak voor de velouté in een soeppan de aardappelblokjes met de ui 2 min. aan in de boter. Doe dan de prei erbij en bak omscheppend 2 min. mee.

Voeg de bouillon, tijmblaadjes en laurier toe, breng aan de kook en laat 15 min. zacht koken tot de groenten gaar zijn. Verwijder de laurier. Houd wat mooie toefjes waterkers apart voor de garnering, verwijder van de rest de harde steeltjes en voeg toe. Pureer kort met een staafmixer (bij te lang blenden wordt de aardappel lijmachtig). Meng de ­eierdooier met 200 ml room en roer dit door de ­velouté. Verwarm de soep nog even, maar laat hem niet meer koken en breng op smaak met peper en zout en eventueel wat nootmuskaat. Serveer met een extra scheutje room erin, garneer met cress en een toefje waterkers en geef de hamstengels erbij.

Tip: ook lekker met snippers gerookte vis, kip of vegastukjes over de velouté, of roerei met royaal kaas en bieslook erdoor.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Yvonne Jimmink

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden