Kerstdessert: chocolade-slagroomtruffels met een hart van hazelnoot

Chocolade-slagroomtruffels Beeld Jan Luijk
Chocolade-slagroomtruffelsBeeld Jan Luijk

Voor het toetje is er natuurlijk altijd plek! Zeker als blijkt dat er iets in verstopt zit, zoals deze truffels met hazelnoot.

Yvette van BovenJan Luijk

Dit heb je nodig:

• 225 gram pure chocolade (tenminste 72% vaste cacaobestanddelen)
• 30 gram roomboter
• 300 ml slagroom
• 2 zakjes earl grey thee (of losse thee in een filter)
• 20 g cacaopoeder
• 30 hazelnoten

EXTRA
plastic handschoenen (optioneel)

Voorbereiden: 20 min Bereiden: 1 min. Wachttijd: 9 uur. Kcal.: 105 per balletje (bij 30 balletjes)

Tip: Door de thee te laten trekken in de room, krijgen deze truffels een subtiele earl grey-smaak. Voor een eer intense thee-infusie kun je de room ook een nachtje laten trekken in plaats van maar een uur.

Zo maak je de chocolade-slagroomtruffels:

Hak de chocolade grof en doe in een ruime kom. Doe de boter erbij.

Verwarm in een steelpan de room met de zakjes earl grey erin. Verwarm op middelhoog vuur tot net tegen de kook aan, een minuut of 5. Haal van het vuur als het toch gaat koken. Zet het vuur uit en laat tenminste 1 uur trekken. Verwarm de room opnieuw tot tegen de kook aan. Haal van het vuur. Haal de zakjes uit de room, giet de warme room over de chocolade en boter en laat 3 minuten staan, tot de chocolade zacht is. Meng met een garde tot een glad mengsel. Zet een nacht op een koele plaats zodat de ganache kan opstijven.

Strooi het cacaopoeder in een kom of diep bord. Schep een kleine eetlepel vol van de ganache, stop een hazelnoot in het midden en rol tot een mooi balletje. Als je niet van vieze handen houdt, kun je voor dit klusje handschoenen aandoen. Rol door het cacaopoeder en leg op een bakplaatje bekleed met bakpapier. Zet op een koele plek.

In de koelkast kun je de truffels goed bewaren, haal ze dan tijdens het hoofdgerecht uit de koelkast zodat ze niet ijskoud zijn.

Fotografie: Jan Luijk | Styling: Ingrid van Kuringen | Bereiding: Yvonne Jimmink

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden