PREMIUM

Kerstdessert: moelleux met curd van bloedsinaasappel

Moelleux met bloedsinaasappelcurd Beeld Jan Luijk
Moelleux met bloedsinaasappelcurdBeeld Jan Luijk

Voor het toetje is er natuurlijk altijd plek! Zeker als blijkt dat er iets in verstopt zit, zoals deze overheerlijke lavacakejes.

Yvette van BovenJan Luijk

Dit is een groter recept bloedsinaasappelcurd dan je nodig hebt voor deze lavacakejes. Omdat het lekker is bij zo’n beetje alles, én omdat het bijna geen extra werk is om een grotere hoeveelheid te maken, doen we dat. Voor een snelle versie gebruikt je kant-en-klare lemoncurd.

Dit heb je nodig voor 6 cakejes:

CURD
• 125 ml bloedsinaasappelsap (of vervang door gewone sinaasappels)
• sap van ½ citroen (gebruik de rasp voor de cakejes) *
• 3 eetl. maïzena
• 2 eetl. bloem
• 6 eidooiers
• 150 gram fijne kristalsuiker
•150 gram koude roomboter, in blokjes

CAKEJES
100 gram roomboter, op kamertemperatuur + extra voor invetten
• 3 eieren
• 100 gram fijne kristalsuiker
• 100 gram bloem + extra voor bestuiven
• snuf zout
• rasp van ½ citroen
• 4 el bloedsinaasappelcurd

EXTRA
• handmixer
• spuitzak met grote spuitmond
• 6 ramekins of andere ovenbestendige schaaltjes van 8 cm

Voorbereiden: 30 min. Wachttijd: 2-3 uur Bakken: 15 min. Kcal: 280 per cakeje (bij 6 cakejes)

Zo maak je de moelleux met bloedsinaasappelcurd:

Begin met de curd. Meng het bloedsinaasappelsap, citroensap, eidooiers, bloem, maïzena en suiker in een steelpan. Breng al roerend zachtjes aan de kook. Blijf roeren tot de suiker is opgelost en het mengsel is ingedekt: 8-10 minuten.

Haal de pan van het vuur en roer er klontje voor klontje met een garde de boter door. Laat de curd afkoelen.

Klop met een handmixer de eieren en suiker in 5 minuten luchtig. Klop een voor een de eieren erdoor. Spatel bloem, zout en citroenrasp erdoor tot een egaal beslag. Meng de bloedsinaasappelcurd erdoor.

Schep het beslag in een grote spuitzak en leg 2-3 uur in de koelkast om op te stijven.

Vet de ramequins in met boter en bestuif licht met bloem. Verwarm de oven voor op 190 °C. Spuit de vormpjes voor 2/3 vol met het beslag. Bak 13-15 minuten in het midden van de oven. De cakejes zijn klaar als de bovenkant nét gestold is. Hoe lang dit precies duurt, hangt erg af van uw oven. Houd het dus goed in de gaten. Ze zijn gaar als de randen makkelijk loskomen. Zet een bordje op de cakejes en keer om.

Fotografie: Jan Luijk | Styling: Ingrid van Kuringen | Bereiding: Yvonne Jimmink

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden