PREMIUM

Kerstdessert: nostalgische ijstaart met suikerspin

IJstaart met suikerspin Beeld Eric van Lokven
IJstaart met suikerspinBeeld Eric van Lokven

Heerlijk koud en lekker nostalgisch: deze ijstaart met suikerspin is het hélemaal.

Yvonne JimminkEric van Lokven

Voor 8 personen:

• 75 ml romige kokosmelk
• 75 g witte chocolade, in stukjes
• 40 g gepofte rijst of quinoa, ongezoet (natuurwinkel of supermarkt)
• 25 g kokosrasp
• 2 l kant-en-klaar kokosijs*
• 5 el ananas-of citroenjam**
• 100 g kokosmakronen, verkruimeld
• 30 g witte suikerspin (pot)

Bereiden: 45 min. Opstijven: 2,5 uur

Zo maak je de ijstaart met suikerspin:

Breng de kokosmelk tegen de kook aan in een steelpan, haal van het vuur en roer de witte chocolade erdoor zodat deze smelt. Laat iets afkoelen en schep er snel de gepofte granen en kokosrasp door tot alle kruim met chocolade bedekt is. Vet een springvorm Ø 21-22 cm heel dun in met olie, bekleed de bodem met een cirkel bakpapier en bekleed de rand met een strook of met taartrandfolie. Spreid het chocoladekruim met de bolle kant van een lepel uit over de bodem van de springvorm en zet 15 min. in de vriezer. Laat intussen het ijs zachter worden.

Verdeel met een bakkwastje de losgeroerde jam over de taartbodem en verdeel de helft van het ijs over de crispy bodem. Zet de springvorm weer 30 min. in de vriezer, net als de rest van het kokosijs. Verdeel dan de stukjes kokosmakroon over het ijs in de vorm, bedek ze met de rest van het ijs, strijk glad en zet min. 2 uur in de vriezer. Zet hem 20 min. voor serveren in de koelkast. Bestrijk eventueel met nog wat jam, garneer met uitgeplozen suikerspin en serveer meteen.

*Je kunt ook zelf kokosijs maken. Laat 1,75 l slagroomijs zacht worden en vermeng het met 300 ml ijskoude romige kokosmelk. Extra lekker: roer er 4 el rum of ananaslikeur door. Schep direct de helft in de springvorm en zet de rest nog 30 min. in de vriezer.

**Maak zelf ananasjam van 300 g gepureerde rijpe ananas en 100 g Geleisuiker Speciaal (voor halfzoete jam).

Tip: vervang ananasjam door 2 rijpe, geprakte bananen met 2 el poedersuiker, vervang de kokosmakronen door verkruimelde amaretti koekjes.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Yvonne Jimmink

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden