PREMIUM

Kerstdessert: panna cotta met roze grapefruitsiroop

panna cotta met roze grapefruitsiroop Beeld Eric van Lokven
panna cotta met roze grapefruitsiroopBeeld Eric van Lokven

Dit supermakkelijke toetje wordt vast en zeker een sensatie aan de kersttafel. Zo maak je deze panna cotta met roze grapefruitsiroop.

Yvonne JimminkEric van Lokven

Dit heb je nodig:

PANNA COTTA
• 3,5 gelatineblaadje (6 g)
• 500 ml slagroom
• 60 g suiker
• ½ Bourbon vanillestokje
• 4-6 lage puddingvormpjes
• olie om in te vetten

Bereiden: 20 min. Opstijven: 4 uur

ROZE GRAPEFRUITSIROOP
• 2 roze grapefruits
• 200 ml sap
• 2 gekneusde kardemompeulen
• 50 g Geleisuiker Speciaal (voor halfzoete jam)
• 25 g gewone suiker
• 1 zakje vanillesuiker

Bereiden: 15 min. + afkoelen

Zo maak je de panna cotta:

Week de gelatineblaadjes 5 min. in koud water. Doe de slagroom met de suiker in een steelpan. Snijd het vanillestokje open, schraap de zaadjes eruit en voeg zaadjes en peul toe aan de room. Breng aan de kook en laat 10 min. trekken op heel laag vuur. Haal de pan van het vuur en vis het vanillestokje uit room. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze al roerend op in de room. Laat deze tot lauwwarm afkoelen. Vet intussen de vormpjes heel licht in met olie (of spoel ze om met koud water) en giet de nog vloeibare room erin. Zet ze 4-8 uur in de koelkast om op te stijven. Giet om de puddinkjes te lossen heet water in een lage schaal, houd ieder vormpje hier even in zonder dat er water in komt en stort de panna cotta dan op een dessertbordje. Garneer met 2 el grapefruitsiroop (zie recept).

Zo maak je de roze grapefruitsiroop:

Pers 2 roze grapefruits en zeef het vruchtvlees eruit. Breng 200 ml sap in een steelpan aan de kook met 2 gekneusde kardemompeulen en laat 10 min. trekken op heel laag vuur. Vis de peulen eruit (of laat ze er decoratief in zitten, de smaak wordt dan iets sterker). Voeg 50 g Geleisuiker Speciaal (voor halfzoete jam) toe, 25 g gewone suiker en 1 zakje vanillesuiker en laat nog 4 min. zacht koken. Giet de siroop in een schone jampot om af te koelen tot gebruik.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Yvonne Jimmink

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden