PREMIUM

Kerstdessert: zoete & fluffy marshmallow delights

marshmellow delight Beeld Eric van Lokven
marshmellow delightBeeld Eric van Lokven

Dit zoete, fluffy toetje is niet alleen een people pleaser, maar ook nog eens makkelijk zelf te maken. Zo maak je de Marshmallow Delight.

Yvonne JimminkEric van Lokven

Dit heb je nodig 25 blokjes:

• 10 gelatineblaadjes
• 100 ml citroensiroop
• 25 ml gembersiroop
• zaadjes uit 1 vanillestokje
• 100 ml glucosestroop*
• 200 g fijne kristalsuiker
• snuf zout
• 1 el lichte olie om in te vetten
• poedersuiker om te bestuiven
• 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
• 1 eidooier, losgeroerd
• 1 pot lemon curd (Chivers)

Voorbereiden: 55 min. + 1 nacht opstijven. Bereiden: 15 min. + 15 min. oventijd. Afwerken: 20 min.

Zo maak je de Marshmallow Delight:

Maak de marshmallow een dag van tevoren. Week hiervoor de gelatine 5 min. in koud water. Breng de citroen- en gembersiroop met de vanillezaadjes al roerend tegen de kook aan in een steelpannetje. Zet het vuur uit en los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in de siroop. Laat dan 10-15 min. afkoelen tot lauwwarm. Breng in een andere steelpan de glucosestroop met 200 g suiker en 75 ml water aan de kook zonder te roeren, met een suikerthermometer erin gestoken. Zet het vuur dan wat hoger, wacht tot de temperatuur 120 ˚C is en haal de stroop van het vuur. Klop intussen in de mengkom van de keukenrobot het gelatinemengsel schuimig met een snuf zout. Giet terwijl de mixer draait de hete siroop in een dun straaltje bij de gelatine. Klop nog 2 min. door op hoge snelheid en blijf nog een paar min. mixen tot de marshmallow stijfgeslagen, tot lauw afgekoeld en mooi luchtig is. Vet een bakvorm van 20x20 cm in met olie, bekleed hem met bakpapier en vet dit ook in. Spatel het marshmallowmengsel erin en strijk glad af. Bestrooi dun met poedersuiker en laat 1 nacht onafgedekt opstijven.

Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat in een groot vierkant, iets overlappend, en druk ze aan elkaar. Prik het deeg overal in met een vork, bestrijk met eidooier en bak in 12-15 min. goudbruin en gaar. Check halverwege of het deeg vlak blijft. Druk het plat met een spatel als de koek toch opzwelt en bak verder af. Laat helemaal afkoelen op de bakplaat.

Verdeel de curd over het bladerdeeg en leg hier de plak marshmallow op. Snijd de zijkanten bij en bestuif de bovenkant royaal met poedersuiker. Vet een scherp mes telkens in met olie zodat het niet plakt en snijd de koek in blokjes van 4x4 cm.

*Glucosestroop is online te koop, maar je kunt het ook zelf maken. Los gelijke delen druivensuiker en water op in een pan met dikke bodem op laag vuur en laat inkoken tot stroopdikte. Maak niet meer dan je nodig hebt, zelfgemaakte glucosestroop is kort houdbaar.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Yvonne Jimmink

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden