PREMIUM

Kerstkoekjes: zo bouw je een dorp van peperkoek

villa peperkoek Beeld Eric van Lokven
villa peperkoekBeeld Eric van Lokven

Bouw een eigen koekdorp van peperkoek.

Yvonne JimminkEric van Lokven

De afgebeelde huisjes zijn 10-15x15-25 cm, het kerkje 20x23 cm.

Dit heb je nodig voor 6 huisjes:

• 1 kg bloem
• 1,75 tl bakpoeder
• 200 g lichte of donkere basterdsuiker
• 1 el gemberpoeder
• ½ tl piment
• 1,5 tl zout
• 315 g boter, gesmolten
• 430 g honing
• fijne zest van 1,5 sinaasappel.

GLAZUUR & SUIKERSIROOP

• 15 g eiwit (van 1/2 ei)
• 125 g poedersuiker
• 200 g suiker
• 1 el natuurazijn.

EXTRA
bakpapier of karton voor snijmallen
• potlood
• schaar
• flinke beslagkom
• 2-3 bakplaten
• bakpapier
• koekstekers voor sneeuwvlokken, sterren of andere figuren
• (metalen) liniaal
• scherp mesje
• mini-spuitmondje van 1-1,5 mm voor tekenen met glazuur
• suikerthermometer

Voorbereiden 45 min. + 1 uur opstijven Bereiden 45 min. Baktijd 2 à 3x 15 min. Afwerken 2 uur

Zo maak je de peperkoek huisjes:

Teken op bakpapier of karton met potlood huisjes (12-25 cm hoog) en knip ze uit. Pas de vormen in elkaar op 2 bakplaten om ze na het bakken uit te kunnen snijden en maak een foto als reminder hoe de puzzel in elkaar zat. Houd per koekhuisje ook rekening met een koekrechthoek van 10-20x5 cm om het rechtop neer te kunnen zetten.

Meng in een grote beslagkom bloem, bakpoeder, basterd, gember, piment en zout. Voeg boter, honing en zest toe en meng met de achterkant van een houten lepel. Kneed het dan tot een samenhangend deeg, verdeel over 2 afsluitbare bewaarbakjes en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160˚ C. Rol bijna de helft van het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot een lap van 7-8 mm dik die op de bakplaat past. Snijd recht bij. Check of de sjablonen passen, houd rekening met een beetje krimp, en pas eventueel deeg of sjabloon aan. Bak de koek op bakpapier. Doe hetzelfde met de andere helft van het deeg. Zet 1 bakplaat per keer in de oven en bak de koek in 15-20 min. goudbruin en gaar, maar niet te bruin anders is hij niet meer te snijden. Rol intussen het resterende deeg opnieuw uit tot een lap van 4 mm dik en steek hier sneeuwvlokken of sterren uit. Leg ze op bakpapier op een derde bakplaat of wacht tot er een vrij is en bak ze in 10-12 min. goudbruin en gaar.

Snijd de koekhuizen uit de nog warme koek: houd de hete bakplaat vast met een schone theedoek of trek de koek aan het bakpapier op een werkblad. Leg de sjablonen op het deeg en snijd ze uit met behulp van een liniaal en een scherp mesje. Snijd er deuren en ramen uit. Snijd de rechthoeken in lange smalle driehoeken om de huisjes rechtop te zetten.

Afgekoelde koek kan gedecoreerd worden. Klop hiervoor het eiwit tot stijve pieken en meng de poedersuiker erdoor tot stevig maar nog wel spuitbaar glazuur. Verdun evt. met een drupje water. Doe wat glazuur in een spuitzakje en versier de losse koekjes, de uitgesneden ramen en deuren. Laat goed drogen en maak intussen de suikerstroop om de ondersteuning vast te plakken. Breng in een pan 200 g suiker met 75 ml water op matig vuur aan de kook. Als de suiker is opgelost, kan het vuur iets hoger. Laat doorkoken tot zo’n 140 ˚C of tot het begint te karamelliseren. Zet het vuur héél laag en begin met plakken. Leg een stuk bakpapier (evt. licht ingevet tegen plakken) op een werkblad en pak een huisje zonder het glazuur aan te raken. Houd het rechtop, doop een kant van een steundriehoek in de hete suikerstroop en druk deze op de achterkant van het huisje. Doe hetzelfde met een tweede steundriehoek. Zet het huis rechtop en ga verder met de andere huisjes. Mocht de stroop in de pan versuikeren, voeg dan 1 el azijn en 1 el water toe en laat de suiker weer oplossen. Bestuif het dorp met poedersuiker en zet er eventueel ledlampjes achter.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Yvonne Jimmink

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden