Kersttaart: cakejes met een fruitige verrassing

Stiekem-geen-vanille- maar bosvruchten-cakejes Beeld Jan Luijk
Stiekem-geen-vanille- maar bosvruchten-cakejesBeeld Jan Luijk

Vanboven lijken het gewone vanillecakejes, tot je er je lepel in zet en de bosvruchtenbinnenkant tevoorschijn komt. Extra lekker met een scheutje van je favoriete likeur.

Yvette van BovenJan Luijk

Dit heb je nodig:

• 200 gram zelfrijzend bakmeel
• 150 gram witte basterdsuiker
• 50 gram roomboter, gesmolten, plus iets extra voor het invetten
• 150 ml melk
• 2 theel. vanille-extract
• 1 handvol blauwe bessen (diepvries)
• ca. 200 gram bosvruchtenjam

VOOR DE SAUS
100 ml kokend water
• 50 gram witte basterdsuiker
• 75 gram bosvruchtenjam
• optioneel: 3 eetl. Coebergh bessen, fragoli (Gall & Gall), Grand marnier, Cointreau of rum

EXTRA
6 ovenvaste schaaltjes van ca. 240 ml inhoud (theekopjes/ramekins)

Voorbereiden: 10 min. Bereiden: 30 min. Kcal: 355 per schaaltje (recept is voor 6 schaaltjes)

Zo maak je de bosvruchten-cakejes:

Vet de ovenvaste schaaltjes in.

Meng het bakmeel, basterdsuiker, boter, melk en vanille-extract in een kom tot een glad beslag. Schep de bosbessen erdoor. Verdeel de jam over de zes ovenvaste schaaltjes. Giet het beslag over de jam. Dit kan van tevoren worden klaargezet. (Hoeft niet in de koelkast als u het dezelfde dag nog afbakt. Dek het wel af met een schone theedoek.)_

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Zet de schaaltjes op een bakplaat en bak ze in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Zet ze op een schotel met een servet eronder tegen het schuiven. Bestuif ze met poedersuiker.

Maak de saus. Roer het kokendhete water door de suiker en jam in een kan. Roer de likeur erdoor. Geef de saus bij de toetjes op tafel om erover te kunnen gieten.

Fotografie: Jan Luijk | Styling: Ingrid van Kuringen Bereiding: Yvonne Jimmink

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden