PREMIUM

Kersttaart: de allerlekkerste christmas crumble

Kerstkruimeltaart Beeld Eric van Lokven
KerstkruimeltaartBeeld Eric van Lokven

Met een toepasselijke tekst, zoete hulstblaadjes of besneeuwde besjes wordt een lekkere taart een sfeervolle traktatie.

Yvonne JimminkEric van Lokven

Dit heb je nodig voor 10 personen:

• Vullingen ruim 1 kg kweeperen (of stoofperen)
• 75 g honing
• 21/2 el maïzena (15 g) + extra
• 11/2-2 tl kaneel, naar smaak
• 4 el bruine rum (optioneel)
• 200 g gekookte kastanjes (vacuüm pakje), ongezoet
• 100-125 g honing (naar smaak)
• 1 tl vanille-essence

BODEM

325 g glutenvrije bloem + extra voor uitrollen (bij tarwebloem: 150 g + extra voor uitrollen)
• 2 el (15 g) gebroken lijnzaad
• 175 g gemalen hazelnoten
• 115 g basterdsuiker
• 240 g roomboter
• ½ tl zout

TOPPING

175 g zachte roomboter
• 150 g poedersuiker
• 11/2 tl vanille-essence
• 300 g roomkaas op kamertemperatuur
• levensmiddelenkleurstof (groen en rood)
• cacao

EXTRA
• springvorm Ø 22 cm met bodem van bakpapier erin (beide ingevet)
• spuitzak met kartelmond
• 2 kleinere spuitzakken met klein glad mondje

Bereiden: 75 min. Bakken: 50 min. Wachttijd: 21/2 uur

Zo maak je de kruimelkersttaart

Schil de kweeperen, snijd ze in kwarten, verwijder de klokhuizen en snijd het fruit in dunne plakjes. Je hebt 850-900 g vruchtvlees nodig.

Breng de plakjes kweepeer aan de kook met 2-3 el water tegen aanbranden en laat ze met een deksel op de pan in 15-20 min. op laag vuur bijna gaar worden. Roer 75 g honing, maïzena, kaneel en 3 el rum door elkaar en schep dit door het fruit in de pan.

Laat 2 min. al omscheppend binden en laat het dan afkoelen tot een stevige vulling. Is hij daarna nog te nat, roer dan een extra lepeltje maïzena door wat perenvocht en meng dit door de peren voordat de vulling in de taart gaat.

Meng intussen de ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed ze kort tot een deeg. Laat dit ingepakt 30 min. rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C boven- en onderwarmte.

Houd een derde van het deeg apart en rol de rest uit (eventueel tussen 2 vellen bakpapier) tot een lap van ½ cm dik. Bekleed de binnenkant van de springvorm ermee. Dit moet waarschijnlijk in gedeelten omdat het deeg de samenhang van gluten mist. Het deeg uitdrukken in de vorm kan ook.

Prak de kastanjes fijn met 100 g honing (of wat meer), 1 el rum en de vanille-essence.

Verdeel de puree over de bodem en strijk glad. Verdeel hierover de kweeperencompote. Steek met een spatel een randje overtollig deeg weg uit de vorm tot ½ cm boven de perenvulling en ­verkruimel dit samen met het achtergehouden deeg boven de ­compote.

Zet de taart op een rooster net onder het midden in de oven en bak in 45-50 min. goudbruin en gaar.

Laat de taart in de vorm afkoelen en zet hem dan in de koelkast.

Maak intussen de topping: mix in een kom boter, poeder­suiker en vanille-essence romig en luchtig. Roer de roomkaas los en mix deze door de boter tot een gladde ­crème. Schep een derde van de crème in een tweede kom. Kleur de crème in de eerste kom groen met kleurstof en wat cacao tot de gewenste kleur en schep in de spuitzak met kartelmond.

Doe twee derde van de resterende witte crème in een kleine spuitzak met glad mondje.

Kleur de laatste crème rood met kleurstof en cacao en doe in de laatste kleine spuitzak.

Verwijder de springvorm en zet de taart op een schaal die in de koelkast past. Spuit langs de buitenrand groene toeven crème op de taart.

Ga ­verder met witte dotjes aan de binnenrand van de groene ­toeven en schrijf bij voorbeeld ‘Ho-ho-ho!’ in het midden. Schrijf er met rood dun overheen en spuit rode ‘besjes’ met de laatste rode crème.

Bewaar de taart in de koelkast maar haal hem er 30 min. voor het ­serveren uit, zodat de crème zachter wordt. Tip Gebruik eventueel kastanjepuree uit blik en prak deze los met alleen de vanille-essence en wat rum.

Styling: Cyn Ferdinandus Fotografie: Eric van Lokven

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden