PREMIUM
Kersttaart: het cranberrytaartje is altijd een succes!
Deze taart is feest met kerst, geloof ons, dit wordt smullen!
Dit heb je nodig voor 8-10 personen:
BODEM
• 125 g noten (gebrande cashewnoten, pistacheof amandelen)
• 175 g (glutenvrije) havermout
• 75 g gesmolten kokosolie
• 30 g honing (of agave- of rijststroop)
• ¼ tl zoutCompote en gesuikerde bessen 500 g cranberry’s (vers of diepvries, 300 + 200 g)
• 5 g agar-agarpoeder (11/2 tl, dit kan per merk iets verschillen)
• 425 g fijne kristalsuiker (175 + 150 + 100 g)
• 1 takje rozemarijn + extra voor de garnering
WITTE TOPPING
• 125 g rauwe cashewnoten, 4 uur geweekt met 135 ml water
• 45 g honing (of agave- of rijstsiroop)
• 1/8 tl zout • 160 g kokosroom (van circa 2 blikken, alleen de harde laag, gekoeld)
• 145 g witte chocolade, gesmolten
EXTRA
• lage taartvorm met losse bodem Ø 24 cm, bakpapier op de bodem, beide ingevet
• een keuken-machine, blender of staafmixer
Bereiden: 45 min. Bakken: 10 min. Afkoelen opstijven: 4 uur
Zo maak je het cranberrytaartje:
Verwarm de oven voor op 175 °C boven- en onderwarmte.
Pulseer voor de bodem de noten in de keukenmachine tot ze grof gemalen zijn en maal de havermout even mee tot het een grof meel is. Voeg kokosolie, honing en zout toe en maal tot het als deeg samenkomt. Druk dit uit op de bodem van de vorm en tegen de binnenrand en strijk glad met een lepel.
Bak de bodem in 10 min. goudbruin en laat in de vorm afkoelen. Test of de rand loskomt van de vorm, maar laat in de vorm zitten.
Doe voor de compote 300 g cranberry’s in een pan en laat ze op zacht vuur ontdooien.
Roer de agar-agar door 175 g van de suiker, meng dit door het nog koude fruit in de pan en voeg een rozemarijntakje toe. Breng al roerend aan de kook en laat 1-2 min. doorkoken. Laat afkoelen en verwijder het rozemarijntakje.
Vul de taart-bodem tot halverwege met de compote, strijk glad en zet in de koelkast.
Maal voor de witte topping de uitgelekte rauwe cashew-noten in de keukenmachine fijn met de honing en het zout. Voeg de dikke kokosroom toe en maal glad. Mix als laatste de gesmolten witte chocolade erdoor.
Schenk de topping over de cranberryvulling en tik even met de vorm op het aanrecht om luchtbelletjes kwijt te raken en het oppervlak glad te maken.
Laat 4 uur opstijven in de koelkast.
Maak intussen de gesuikerde cranberry’s: doe 150 g suiker in een steelpan met 150 ml water en breng zachtjes aan de kook. Als de suiker is opgelost, kan het vuur uit en gaat de rest van de cranberry’s (200 g) erbij. Laat de besjes 1-2 uur (of langer, dan worden ze nog zoeter) siroop opnemen en laat ze daarna goed uitlekken.
Doe de laatste 100 g suiker in een diep bord en haal ¾ van de uitgelekte cranberry’s erdoor. Laat de rest ongesuikerd.
Leg ze uitgespreid op een met bakpapier beklede bakplaat om 1 uur te drogen.
Garneer de taart met de cranberry’s en takjes rozemarijn.
Styling: Cyn Ferdinandus