Koffiebroodjes met dadels en ahornsiroop Beeld Erik van Lokven
Koffiebroodjes met dadels en ahornsiroopBeeld Erik van Lokven

Koffiebroodjes met dadels en ahornsiroop: eivrij én minder toegevoegde suikers

Wil je wel wat lekkers eten, maar met niet te veel suiker en vrij van allergenen? Ga dan zelf aan de bak. Deze heerlijke koffiebroodjes zijn eivrij en hebben minder toegevoegde suikers én minder gluten.

Dit heb je nodig voor de koffiebroodjes:

Bereidingstijd: 30 min. | Rijstijd: 2 uur | Baktijd: 20 min. | Kcal: 312 p.st. | Voor 12 koffiebroodjes

  • 1 zakje instant gist
  • 1 tl psylliumvezelpoeder
  • 400 ml plantaardige melk (bijv. amandelmelk), handwarm
  • 250 g speltmeel
  • 100 g rijstmeel (of boekweit-, teff- of quinoameel)
  • 100 g bananenmeel (of rijst- of tapiocameel)
  • flinke snuf zout
  • 1 el (palm)suiker
  • 4 el lichte (olijf)olie
  • 1 of 2 bakplaten bekleed met bakpapier

En dit heb je nodig voor de vulling:

  • vulling: 75 g boter of ghee
  • 75 g kokosbloesem- of palmsuiker
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 6 medjool dadels, in kleine stukjes
  • 55 g geschaafde amandelen
  • 50 ml ahorn- of dadelsiroop, evt. extra voor serveren

Zo maak je de koffiebroodjes:

  1. Meng de gist met het psylliumvezelpoeder, de palmsuiker en 100 ml melk in een grote kom en laat 10 min. rusten tot de gist gaat schuimen.
  2. Voeg nu de rest van de melk, alle meelsoorten en wat zout toe en kneed er een soepel deeg van.
  3. Voeg de olie toe, kneed weer door en voeg wat water toe als het deeg te stevig aanvoelt.
  4. Laat afgedekt op een warme plaats 1 uur rijzen.
  5. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 40×40 cm.
  6. Smelt voor de vulling de boter en roer er de suiker en kaneel door.
  7. Bestrijk hiermee het deeg en verdeel de dadelstukjes en 40 g van de amandelen erover.
  8. Rol op en snijd de rol in 12 plakken van 3-4 cm dik.
  9. Leg ze met wat tussenruimte op bakpapier op 1 of 2 bakplaten (of tegen elkaar aan, als breekbrood). Maak ze wat los tussen de laagjes zodat ze niet te compact worden.
  10. Bestrooi met de overgebleven 15 g amandelschaafsel en laat 30 min. narijzen.
  11. Verwarm de oven voor op 200°C of heteluchtstand 180°C en bak de broodjes in 15-20 min. goudbruin en gaar, 1 bakplaat tegelijk.
  12. Haal ze uit de oven, druppel over elk broodje 1-2 tl ahornsiroop en laat ze afkoelen op de bakplaat.
  13. Schenk er eventueel vlak voor het serveren nog wat siroop over.

Een vieze ovenplaat? Dat los je op met maar twee producten uit je keukenkastje. En deze manier is nog milieuvriendelijk ook:

Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Eric van Lokven. Receptuur: Yvonne Jimmink

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden