Fillet mignon served in individual cast iron skillet, top view Beeld Getty Images
Fillet mignon served in individual cast iron skillet, top viewBeeld Getty Images

Krokant van buiten, zacht van binnen: zó bereid je de perfecte biefstuk

Een goede biefstuk bereiden is zo makkelijk nog niet. De ene keer is het net iets te rauw, de andere keer toch te doorbakken. Met deze zes tips wordt dat stukje vlees net zo lekker als in je favoriete restaurant.

Lekker kokkerellen

Wil je uitpakken? Haal dan een goed stuk vlees bij de slager.

Op kamertemperatuur brengen

Haal het biefstuk een half uur voordat je gaat bakken uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen. Zo voorkom je dat het vlees ‘schrikt’ in de pan en van binnen nog koud is na het bakken.

Breng het vlees op smaak

Als het vlees eenmaal goed op kamertemperatuur is gekomen, bestrooi je het met zout. Als je dit van tevoren doet, trekt het zout goed in de biefstuk. Peper breng je altijd pas na het bakken aan, anders kan het verbranden.

Bak in een hete pan

Gebruik een pan met een goede anti-aanbaklaag. Ook is het belangrijk om de biefstuk niet direct in de pan te leggen. Je moet wachten tot de pan heet genoeg is, zodat de biefstuk goed kan dichtschroeien.De pan is heet genoeg als de boter niet meer schuimt en bijna verkleurt. Daarna kun je het vlees bakken.

Gebruik boter

In restaurants bakken ze het liefste een biefstuk in veel roomboter en arroseren ze het vlees. Dit is een garingstechniek waarbij je de pan wat schuiner houdt en de roomboter over het vlees blijft scheppen. Optioneel: leg een takje tijm in de boter voor extra smaak.

Rare, medium of well done

Bedenk van tevoren of je de biefstuk rare, medium of well done wilt bakken. Bak je biefstuk slechts één minuut per kant voor een biefstuk die rare gebakken is. Bij medium of well done is het lastiger te bepalen hoe lang je iets moet bakken. Je kunt dan het beste met je vinger op het vlees drukken. Het is rare als de biefstuk helemaal geen tegendruk geeft, bij medium geeft het iets meer tegendruk en bij well done springt het vlees meteen terug.

Laat even rusten

Klaar met bakken? Begrijpelijk dat je gelijk wilt aanvallen, maar je kunt het vlees beter laten rusten. Zo krijgen de vleessappen de kans krijgen zich te verdelen. Breng losjes wat folie aan over de biefstuk zodat het vlees lekker juicy blijft. Laat het minimaal tien minuten rusten.

Geen olie of boter in huis? Ook hier kun je biefstuk in bakken:

Bron: 24Kitchen

Pinterest Beeld Getty Images
PinterestBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden