PREMIUMfriese zoetigheid

Krûdkoeke met dadels, chocolade en karamel

null Beeld Jan Luijk
Beeld Jan Luijk

Kruidkoek maar dan anders: met dadels, stukjes chocolade en karamel

Dosia BrewerJan Luijk

Voor 1 kruidkoek:

• 200 g bloem
• 50 g roggemeel (of extra bloem)
• 140 g donkerbruine basterdsuiker
• 2½ tl bakpoeder
• 2 el koekkruiden
• 180 ml karnemelk
• 3 el keukenstroop
• 50 g grofgehakte pure chocola (of: 30 g fijngehakt wit + 30 g puur om mee te versieren)
• 2 medjool dadels, in stukjes
• 30 g harde karamelsnoepjes (Werther’s Echte), grof gehakt. Ook nodig: kleine cakevorm, ingevet en met bakpapier bekleed

Verwarm de oven voor op 160°C. Meng de bloem met het roggemeel, de basterdsuiker, het bakpoeder en de koekkruiden. Roer er de karnemelk en keukenstroop doorheen en vervolgens de chocola, dadels en karamelsnoepjes. Schep het beslag in de ingevette bakvorm en bak in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Neem uit de oven en laat in de vorm afgedekt met aluminiumfolie helemaal afkoelen. Smelt eventueel de witte en pure chocola om te versieren apart au bain-marie. Doe de chocola daarvoor in een hittebestendige kom en zet die op een pan met een laagje zacht kokend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Zet het vuur uit, dek de kom af en laat de chocola smelten. Maak mooie strepen van gesmolten chocola op de koek en laat hard worden. De volgende dag is de koek nog lekkerder. Besmeer eventueel met boter.

Receptuur: Dosia Brewer | Fotografie: Jan Luijk | Styling: Ingrid van Kuringen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden