PREMIUMSurinaams recept

Kruidige bhatwa’s van aubergine

null Beeld

Gefrituurde snacks van aubergine in een jasje van Indiaas gekruid kikkererwtendeeg. Oftewel: kruidige bhatwa’s.

Noni Kooiman

• 3 tl komijnzaad
• 6 tenen knoflook
• 2 tl zout
• 400 g daal besan
• 1 tl bakpoeder
• 1 l zonnebloemolie
• 1 middelgrote aubergine, in plakken van 1 cm
• chutney(s) naar keuze

Bereidingstijd: 25 min. Kcal: 402 p.p.

Zo maak je de kruidige bhatwa’s van aubergine

Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan tot de zaadjes beginnen te geuren, en dan nog ietsje langer. Haal ze net voordat ze verbranden uit de pan en maal ze in de vijzel of met een kruidenmaler fijn. Zet opzij tot gebruik.

Vijzel de knoflook met 1 tl zout tot een gladde pasta. Schep de daal besan met het bakpoeder, het gevijzelde komijnzaad, de knoflookpasta en 1 tl zout in een grote kom en meng met de hand door elkaar. Schenk er beetje bij beetje 475 ml water bij tot het een dik beslag is.

Verhit de zonnebloemolie in een (frituur)pan tot 175 °C.

Wentel een paar plakken aubergine door het beslag, laat ze met een vork in de hete olie glijden en frituur ze in 10 min. gaar en goudbruin. Keer ze regelmatig om. Frituur zo alle plakken aubergine.

Laat uitlekken op keukenpapier en eet ze warm, lekker met chutney.

Warm welkom

In Suriname is het niet gebruikelijk om voor een specifiek aantal mensen te koken. Er kan altijd iemand komen aanwaaien en geen gast zal het huis hongerig verlaten. Daarom is het moeilijk om bij deze recepten precies te zijn over de porties. Maar voor wie wil weten waar-ie aan toe is: alle recepten zijn voor 4 grote eters óf voor 4 personen en een hongerige gast. De meeste gerechten zijn de volgende dag zelfs nog lekkerder, dus maak liever te veel dan te weinig.

Receptuur, tekst & foodstyling: Noni Kooiman | Fotografie: René Mesman, getty images | Styling: Valentijn Dirks

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden