Freekehsalade Beeld Saskia Lelieveld
FreekehsaladeBeeld Saskia Lelieveld

Kruidige freekehsalade met platbrood van de barbecue en komkommersaus

Vanavond koken we in het park of aan het water. Bereid deze heerlijke picknick thuis voor. Daarna is het een kwestie van kratje vullen, vuurtje aan en gaan. Iemand alvast wat te drinken?

Recept

Voor 4 personen | Bereidingstijd: 50 minuten + 10 minuten op de barbecue | Kcal: 840 p.p.

Dit heb je nodig voor de freekehsalade:

  • 100 g freekeh
  • 2 el olijfolie
  • 2 el ras el hanout
  • 1 onbespoten citroen, rasp + sap
  • 1 bosje koriander, fijngesneden
  • ½ bosje dragon (of kervel), blaadjes fijngesneden
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 220 ml Griekse yoghurt + extra
  • zout
  • 100 ml magere yoghurt
  • ½ teentje knoflook, geraspt
  • ½ bosje munt, fijngesneden
  • 1 bosje koriander, geplukt
  • ½ komkommer, in flinterdunne plakjes
  • 1 nectarine, in dunne parten of plakjes
  • 1 wortel, geschrapt en in slierten
  • 1 bakje tuinkers, afgeknipt

Zo maak je het gerecht:

  1. Thuis: bereid de freekeh volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Meng de olijfolie met de ras el hanout, citroenrasp en -sap en een snuf zout en breng er de freekeh mee op smaak.
  3. Schep het fijngesneden bosje koriander en de dragon erdoor en bewaar in een afgesloten bakje tot gebruik.
  4. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, de Griekse yoghurt en 1½ tl zout tot een samenhangend deeg. Voeg extra yoghurt toe als het deeg te droog is, en extra bloem als het deeg te nat voelt.
  5. Verpak in plasticfolie.
  6. Meng de magere yoghurt, de knoflook, de munt en de helft van de geplukte koriander, schep er de komkommer door, breng op smaak met een snuf zout en bewaar ook in een afgesloten bakje.
  7. Op locatie: ontsteek de barbecue.
  8. Bestuif het werkblad met bloem.
  9. Verdeel het deeg in 4 ballen en rol uit tot ovalen van ca. ½ cm dik.
  10. Plaats een rooster boven het vuur.
  11. Smeer het platbrood aan beide kanten in met olie en bak ze ca. 2 min. per kant indirect (dus niet direct boven het vuur) op het hete rooster tot ze gaar zijn en grillstrepen hebben.
  12. Schep de freekeh op een grote schaal en garneer met nectarine, wortel en tuinkers.
  13. Serveer de freekehsalade met het platbrood en de komkommersaus.

Briketten of toch houtskool in je barbecue leggen: weet jij wat je waarvoor moet gebruiken? TV-kok Yvette van Boven legt het in deze video uit:

Fotografie: Saskia Lelieveld. Styling: Annemieke Paarlberg. Receptuur: Jessica Lek, Valentijn Dirks

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden