Kun je verslaafd raken aan chocolade?
We kennen het allemaal wel: het verlangen naar die overheerlijke chocoladereep in het keukenkastje, naar luchtige chocolademousse, een smeuïge brownie of een goede bak ijs. Is het zoete trek of een echte verslaving?
We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: een échte verslaving kun je je hang naar chocolade niet noemen. En dat komt hierdoor.
Gelukhormoon
Chocolade wordt gemaakt van ingrediënten als cacao, suiker en melk. Het is bekend dat voeding met een hoge dosis aan suiker en vet het beloningssysteem in ons brein stimuleert, waarbij het hormoon dopamine vrijkomt. Dit hormoon geeft ons een goed gevoel, maar is niet te vergelijken met de werking van bijvoorbeeld alcohol of drugs. Bij het afkicken van deze verdovende middelen kun je ontwenningsverschijnselen krijgen, en dat is bij chocolade toch écht niet geval.
Waarom grijpen we naar chocolade?
Niet alleen om de zoete trek te stillen, ook als we verdrietig, gestrest of moe zijn, grijpen we graag naar chocolade. Waar dat verlangen vandaan komt? Als we geëmotioneerd zijn, zijn we op zoek naar voeding die ons snel en makkelijk dopamine geeft. Chocolade, maar ook andere voedingswaren die veel koolhydraten en suikers bevatten zijn dan ideaal.
Gezonde bevrediging
Er zijn ook gezondere manieren om dopamine aan te maken in onze hersenen. Sporten bijvoorbeeld, net als mediteren en het krijgen van voldoende slaap.
Gaat jouw liefde voor chocolade echt diep? Bekijk dan de video hieronder om erachter te komen wat het met je doet als je je dag begint met deze heerlijkheid.
Bron: RTL Nieuws, Fit.nl