Getty Beeld Getty Images/Tetra images RF
GettyBeeld Getty Images/Tetra images RF

Lekker én goedkoop: zo kun je zelf havermelk maken

Als je liever geen zuivel (meer) wilt drinken, dan is havermelk een goede én gezonde optie. Nu kun je natuurlijk kant-en-klare havermelk in de supermarkt kopen, maar wist je dat het net zo makkelijk (en een stuk goedkoper) is om zelf havermelk te maken?

Recept

Wij leggen je hier uit hoe je dit kunt doen.

Wat is havermelk?

Havermelk is ‘melk’ gemaakt van havermout. Het bevat geen zuivel en is daardoor een goede melkvervanger voor vegetariërs, veganisten of mensen die gewoon wat willen minderen met zuivel. Havermelk bevat veel vezel, wat kan helpen om een te hoog cholesterolgehalte in het bloed wat te verlagen. Daarnaast bevat het zo goed als geen vet en ook geen suiker (mits je een ongezoete havermelk koopt of maakt).

Benodigdheden

Het fijne is dat je havermelk heel gemakkelijk zelf thuis kunt maken. Voor 1 liter havermelk heb je het volgende nodig:

  • 125 gram havermout
  • 1 liter water
  • Snufje zout (optioneel)
  • Snufje kaneel (optioneel)
  • Wat dadels of ahornsiroop als je het iets zoeter wil maken

Zó kun je het maken

Schenk de havermout en water in een blender en zet deze op de hoogste stand totdat je een gladde drank hebt. Giet deze vervolgens door een fijne zeef en vang het op in een bak of een fles. Stroomt de drank niet goed door de zeef? Roer dan even met een lepel door de zeef. Je kunt de zelfgemaakte havermelk tot vier dagen in de koelkast bewaren.

Bron: Vegan Revolutie

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden