PREMIUMRecept

Lente-minestrone met daslookpesto

null Beeld Jan Luijk
Beeld Jan Luijk

Pesto over? Bewaar deze in een brandschone pot in de koelkast met een laagje olijfolie erop.

Yvette Van BovenJan Luijk

Voor 4 personen

Lente-minestrone
• 3 el milde olijfolie
• 1 grote ui, fijngehakt
• 1 winterpeen of 2 bospeentjes, in piepkleine blokjes
• 3 stengels bleekselderij, in dunne boogjes
• 2 el verdurine (tomaten-groentepasta uit een tube, te vervangen door tomaten-puree)
• 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
• 1200 ml groente- of kippenbouillon (liefst zelfgemaakt)
• klein bosje harde kruiden zoals tijm, rozemarijn en laurier, samengebonden met keukentouw
• 1 kleine courgette, in piepkleine blokjes
• 100 g groene aspergetips, gehalveerd
• 150 g tuinbonen (vers en kort geblancheerd en gedopt, of ontdooid en dan gedopt)
• 100 g tuinerwten (vers of diepvries)
• 1 blik grote witte bonen à 400 g, afgespoeld en uitgelekt

Daslookpesto
• 50 g daslook (of 50 g extra babyspinazie + 1 teen knoflook)
• 50 g babyspinazie
• 50 g pijnboompitten, kort geroosterd in een droge koekenpan
• citroen, rasp en sap
• 50 ml milde olijfolie
• 80 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt + extra voor op de soep
• Zeezout
• Versgemalen zwarte peper

Bereiden: 30 min. Kcal.: 575 p.p.

Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Fruit ui, peen en bleekselderij 6 min. onder regelmatig omscheppen. Bak de verdurine en knoflook 2 min. omscheppend mee. Voeg bouillon en het bosje kruiden toe, breng aan de kook en laat 15 min. zacht koken.

Doe intussen voor de pesto de daslook in een kom, giet er kokend water overheen en laat 1 min. staan. Giet af, druk het vocht eruit en maal de daslook in de keukenmachine glad met de spinazie, pijnboompitten, 1 el citroensap en 1 tl citroenrasp. Schenk terwijl de keukenmachine blijft draaien de olijfolie in een dun straaltje erbij tot een mooie, dunne pesto ontstaat. Voeg eventueel 1 el koud water toe als de pesto te dun is. Roer de kaas erdoor en breng indien nodig op smaak met zout, peper en extra citroensap.

Voeg de courgette en aspergetips toe aan de soep en kook 5 min. mee. Doe dan de tuinbonen, tuinerwten en witte bonen erbij en warm nog 1 min. mee.

Verdeel de soep over diepe kommen, schep er 1 el pesto in en garneer met wat extra Parmezaanse kaas. Geef de rest van de pesto erbij, met knapperig brood.

Styling: Annemieke Paarlberg. | Foodstyling: Oscar de Lint. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen.| M.M.V.: de Bijenkorf, Burbri Antiek (stoeltjes), Dille & Kamille, Eland&vanderhelst, H&M Home, Hema, kringloop (oud servies en bestek)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden