null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Libelle Legt Uit: wat is polenta?

In Nederland eten we aardappelen, in Noord-Italië houden ze van polenta. Maar wat is polenta eigenlijk, hoe bereid je het en wat kun je er nog meer van maken?

Manon van den OortGetty Images/iStockphoto

Polenta is te vergelijken met aardappelpuree en het wordt vaak als bijgerecht gegeten, maar er zijn nog tal van andere smakelijke gerechten van te maken. Wellicht heb je nog nooit van polenta gehoord (of ken je het wel, maar zou je niet weten hoe je het moet bereiden), dus laten we maar bij de basis beginnen: wat is polenta nou eigenlijk?

Polenta: gemalen gedroogde mais

Het hoofdingrediënt van polenta is gemalen gedroogde mais. Hiervan wordt een soort pap gemaakt door de mais lang te koken (40 tot 45 minuten) in melk of water en bouillon. Door het zetmeel in de mais ontstaat er een romige pap die neutraal smaakt, dus vaak wordt het nog op smaak gebracht met peper en zout, wat boter, kruiden of parmezaanse kaas.

Roeren, roeren, roeren

Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt als je polenta gaat bereiden. Het recept bevat dan wel niet heel veel ingrediënten, maar je moet wel héél veel roeren (en ook nog eens steeds in dezelfde richting) om klontjes te voorkomen. Je laat alles ongeveer 40 minuten pruttelen op laag vuur en als de massa loslaat van de zijkanten van de pan, is de polenta klaar.

Polenta koken, grillen of bakken

Meestal wordt polenta gekookt en als een pap gegeten, maar wist je dat je polenta ook kunt grillen of bakken? De basis is altijd hetzelfde en je kookt de polenta altijd eerst tot een pap. Om te grillen schep je de polenta daarna is een braadslede die bedekt is met vershoudfolie en laat je het ongeveer 30 minuten opstijven. Daarna haal je het voorzichtig uit de braadslede, snijd je het in stukjes en bestrijk je beide kanten met olijfolie. Vervolgens grill je de polenta in ongeveer 5 minuten (2,5 minuut per kant).

Wil je de polenta liever bakken? Snijd de afgekoelde polenta dan in blokjes en bak in een pan met genoeg olijfolie op hoog vuur goudbruin en knapperig.

Bron: culy.nl, ah.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden