Libelle Lijnt Lekker: het weekmenu
Zeg maar dag tegen de winterkilo's met dit gezonde en smakelijke weekmenu, inclusief tussendoortjes.
Maandag
Ontbijt
Roggebrood met bieslookroomkaas, radijs en ei
Voor 1 persoon:
Leg de avond tevoren een dun geschaafde rode ui in wat azijn met een snuf zout en peper. Kook 1 ei half hard in circa 7 min., pel en halveer. Neem 2 el roomkaas light en meng die met 2 sprietjes fijngehakte bieslook, zout en peper. Beleg 2 sneetjes roggebrood met de roomkaas, 8 dungesneden radijsjes en het gehalveerde ei. Garneer met een paar uienringen en bestrooi met wat zout en peper.
Bereiden: 10 min. Kcal: 289
De uienringen die over zijn, kunnen worden gebruikt bij het diner van zaterdag.
Tussendoor
Groene smoothie met komkommer, spinazie en kiwi
Voor 1 persoon:
Doe 60 g komkommerblokjes, 70 g spinazie, 1 kiwi, ½ banaan, 200 ml kokosdrank (bijv. Alpro coconut), 2 el limoensap, 1 tl limoenrasp en 4 ijsblokjes in de blender. Draai tot een shake. Kcal: 228
Lunch
Linzensalade met venkel, sinaasappel en kerveldressing
Voor 1 persoon:
Warm 50 g linzen uit blik op. Maak een dressing van 1 el olijfollie, 2 el citroensap, 1 tl grove mosterd en 1 takje gehakte kervel. Meng de linzen met 10 g rucola en ¾ van de dressing. Leg op een bord. Verdeel er 1 sinaasappel in plakjes en een ½ venkel in zeer dunne plakjes over. Besprenkel met de rest van de dressing en bestrooi met nog wat kervelblaadjes.
Bereiding: 30 min. Kcal: 322
Eet er eventueel 25 g cottage cheese bij voor meer eiwitten. Dit is 92 kcal. extra.
Tussendoor
Banacaron
Snijd een grote banaan in de lengte door. Besmeer 1 helft met 2 el pindakaas en bestrooi met wat chilipoeder en leg de andere helft erop. Snijd de gevulde banaan in plakjes van 1 cm. Eet de helft op en vries de andere helft in voor vrijdag. Kcal: 168
Diner
Gegrilde groenten met tabouleh en tahindressing
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de tahindressing:
• 4 el tahin
• 1 teen knoflook, geperst
• 1 el citroensap • water. Voor de tabouleh: 300 g bulgur
• 2 el extra vergine olijfolie + beetje om in te vetten
• 15 g munt, zeer fijngehakt
• 30 g bladpeterselie, zeer fijn gehakt
• sap van 1 citroen • zout en peper.
Verder nodig:
• 2 little gems, in de lengte gehalveerd
• 2 aubergines, in de lengte in kwarten
• 2 courgettes, in de lengte in kwarten
• 2 rode paprika’s, in kwarten
• 4 lente-uien, in de lengte doormidden
Koken
Meng de tahin met de knoflook en het citroensap. De tahin zal dikker worden. Verdun beetje bij beetje met koud water tot de dressing de consistentie heeft van vloeibare slagroom. Bereid de bulgur volgens aanwijzingen op de verpakking, laat aoelen en meng de olijfolie, munt en peterselie erdoor. Breng de tabouleh op smaak met zout en peper en citroensap. Bestrijk de groenten dun met olijfolie en gril ze om en om beetgaar op de grillpan of barbecue. Zorg dat de little gem bite houdt. Leg de gegrilde groenten op een schaal. Serveer met de tabouleh en de tahindressing.
Bereiding: 50 min. Kcal: 484
Dinsdag
Ontbijt
Rijstwafels met ricotta en verse vijgen
Voor 1 persoon:
Meng 4 el ricotta met ½ tl citroenrasp. Smeer uit over 2 rijstwafels. Snijd 2 verse vijgen in kwarten en verdeel over de rijstwafels. Druppel over elke rijstwafel 1 tl honing.
Bereiding: 5 min. Kcal: 258
Tussendoor
Thee met eierkoek
Beleg een kleine eierkoek (30 g) met een halve geprakte banaan en bestrooi met een beetje kaneel. Lekker met een kop muntthee.
Kcal: 158
Lunch
Eitje met hollandaisesaus en avocado
Voor 1 persoon:
Kook 1 ei half hard in circa 7 min. Verwarm 3 el kant-en-klare hollandaisesaus. Hak wat dragon en roer door de saus. Pel het ei, halveer in de lengte en leg op een geroosterde boterham. Schenk de saus over het ei. Snijd ½ avocado in stukken en leg bij het ei. Bestrooi met zout en peper.
Bereiding: 5 min. Kcal: 427
Tussendoor
Tomaat en komkommer met olijventapenade
Neem 4 plakjes tomaat en leg op elk plakje een schijne komkommer. Schep op elk schijfje 1 tl olijventapenade. Neem er een glas bruiswater met een kneepje citroen bij.
Kcal: 85
Diner
Pizza pazzo met verse groenten en kruidenolie
Ingrediënten voor 4 personen:
• 6 el extra vergine olijfolie
• 1 takje dragon, fijngehakt
• 200 g diepvriesdoperwten
• 4 kant-en-klare pizzabodems • 2 bolletjes mozzarella, in stukken
• 1 courgette, in linten of dunne plakken
• 2 takjes munt, blaadjes
• 40 g kiemgroenten
• zout en peper
Koken
Meng de olijfolie en dragon met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Verhit de oven op de heetste stand. Blancheer de erwten en laat goed uitlekken. Beleg een pizzabodem met ½ bol mozzarella. Bak de pizza tot de mozzarella begint te smelten. Haal uit de oven en beleg met erwten, courgette, munt en kiemgroenten. Besprenkel met kruidenolie en bestrooi met zout en peper. Bak zo nog 3 pizza’s.
Bereiding: 20 min. Kcal: 723
Woensadag
Ontbijt
Toast met avocado en tuinkers
Voor 1 persoon:
Rooster 1 volkorenboterham. Prak ½ avocado en breng op smaak met zout, peper en een kneepje citroensap. Besmeer hiermee de boterham en garneer met een finke pluk tuinkers.
Bereiding: 5 min. Kcal: 264
Tussendoor
Vruchtensmoothie
Doe 150 g verse mango, 100 g frambozen, 125 ml kokosdrank of amandelmelk, sap van 1 limoen en 1 tl geraspte gember in de blender. Draai tot een smoothie.
Kcal: 295
Lunch
Komkommernoedels met kokosdressing en pikante makreel
Ingrediënten voor 1 persoon:
• 1 makreelfilet
• 1 tl srirachasaus
• 3 el kokosroom
• 1 el limoensap
•½ tl vissaus • 1 tl bruine suiker
• 2 el geraspte kokos
• 200 g komkommer, in dunne linten met julienne dunschiller
• 1 stengel bleekselderij, in dunne linten met dunschiller
• 1 takje koriander, blaadjes
• 1 takje munt, blaadjes
Koken
Bestrijk de vis met de srirachasaus. Klop een dressing van de kokosroom, limoensap, vissaus en bruine suiker. Rooster de geraspte kokos in een droge koekenpan goudbruin. Meng komkommer, bleekselderij, koriander en munt. Schep de dressing door de groenten. Serveer de makreel op de groenten en bestrooi met geroosterde kokos.
Bereiding: 15 min. Kcal: 419
Tussendoor
Soft taco met geitenkaas en worteljulienne
Laat een soft taco in de broodrooster een beetje warm worden en beleg met 15 g zachte geitenkaas, 3 sprietjes gehakte bieslook, 20 g worteljulienne, 5 g rucola. Bestrooi met zout en peper.
Kcal: 172
Diner
Gort met granaatappel, bietjes, geitenkaas en sinaasappeldressing
Ingrediënten voor 4 personen:
• 500 g bietjes
• 4 el extra vergine olijfolie
• zout en peper
• 300 g gort
• 2 el balsamicosiroop
• 2 el sinaasappelsap
• 2 tl sinaasappelrasp
• 300 g raapstelen of wilde spinazie
• 4 el granaatappelpitjes
• 15 g munt, fijngehakt
• 200 g zachte geitenkaas
Koken
Verwarm de oven tot 200 ˚C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Halveer de bietjes en doe in een schaal. Sprenkel er 2 el olijfolie over. Bestrooi met zout en bak 40 min. in het midden van de oven. Kook de gort in circa 15 min. beetgaar in water met wat zout. Giet af. Maak een dressing van balsamicosiroop, sinaasappelsap en -rasp. Breng op smaak met zout en peper. Blancheer de raapstelen 1 min. in kokend water met wat zout. Meng de gort met de granaatappelpitjes, peterselie, munt en dressing en brokkel er geitenkaas over. Serveer met de groenten en de dressing.
Bereiding: 25 min. Kcal: ca 545
Donderdag
Ontbijt
Smoothie met banaan, havermout en zomerfruit
Voor 1 persoon:
Doe 80 ml (amandel) melk, 120 g (soja)yoghurt, 80 g frambozen, 6 blaadjes munt en 30 g havermout in de blender en draai tot een gladde smoothie.
Bereiding: 5 min. Kcal: 210
Tussendoor
1 plakje ontbijtkoek (30 g) met een glas kruidenthee
Kcal: 140
Lunch
Salade van sperziebonen met tonijn
Ingrediënten voor 1 persoon:
• 100 g sperziebonen
• 1 ei
• 150 g tonijn, uit blik (op water)
• 1 sjalot, fijngehakt
• 1 handje sla
• 4 el magere yoghurt
• 1 tl citroensap
• 1 takje peterselie, fijngehakt
• ½ teen knoflook, geperst
Koken
Kook de sperziebonen in 10 min. beetgaar in kokend water met wat zout. Kook 1 ei half zacht in circa 7 min. Laat schrikken, pel en halveer. Laat de tonijn uitlekken. Meng de sperziebonen met het sjalotje en de tonijn. Leg wat sla op een bord. Verdeel er de bonen met tonijn over en leg er het gehalveerde ei naast. Meng een dressing van 4 el magere yoghurt, 1 tl citroensap, 1 takje gehakte peterselie en ½ teentje geperste knofook. Druppel de dressing over de groenten.
Bereiding: 20 min. Kcal: 305
Tussendoor
Mini-naan met roomkaas en koriander
Doe 1 naan in de broodrooster. Bestrijk het warme naanbrood met 2 el roomkaas light en bedruppel met 1 tl sweet chilisaus. Bestrooi met verse koriander. Kcal: 213
Diner
Gegrilde kalkoen op wittebonen-puree met avocado en tomaatjes
Ingrediënten voor 4 personen:
• 1 tl komijnpoeder
• 2 tl gerookt paprikapoeder
• 3 teentjes knoflook, geperst
• 5 el extra vergine olijfolie
• 600 g kalkoenfilet, in stukken
• 600 g witte bonen, uit blik
• 1 limoen, sap en rasp
• 2 little gems, gehalveerd
• 150 ml Griekse yoghurt 0% vet
• 10 g koriander, fijngehakt + extra om te serveren
• 400 g cherrytomaatjes, gehalveerd
• 2 avocado’s, in plakjes
• 2 lente-uitjes, in ringetjes
• zout en peper
KOKEN
Meng het komijnpoeder, het paprikapoeder, 2 teentjes knofook, 1 el olijfolie en wat zout en peper. Besmeer hiermee de kalkoenflet. Giet de bonen af en vang het vocht op. Doe de bonen in een schaal en meng met 1 teentje knofook, 3 el olie, rasp en sap van ½ limoen. Meng met de staafmixer tot een smeuïge puree en voeg zo nodig steeds een klein beetje van het opgevangen vocht toe. Breng op smaak met zout en peper. Besmeer de little gem met wat olijfolie en gril in een hete grillpan aan beide kanten circa 2 min. tot ze mooie strepen hebben. Ze moeten wel knapperig blijven. Draai het vuur laag en gril de kalkoenflet circa 7 min. aan elke kant. Maak intussen een dressing van de yoghurt, het sap van ½ limoen en de koriander. Breng op smaak met zout en peper. Smeer het bonenmengsel uit over een schaal of over 4 borden. Leg de little gem, kalkoen, tomaten en avocado erop en bestrooi met ringetjes lente-ui. Druppel de yoghurtdressing over het vlees en de groenten en bestrooi met de extra koriander.
Bereiding: 35 min. Kcal: 690 p.p.
Vrijdag
Ontbijt
Toast met roomkaas, basilicum en cherrytomaatjes
Voor 1 persoon:
Rooster 1 zuurdesemboterham. Meng 1 el roomkaas light met een klein beetje bieslook en smeer dit op de boterham. Snijd 50 g cherrytomaatjes in stukken en leg ze op de roomkaas. Bestrooi met zout en peper. Garneer met blaadjes basilicum en ½ tl extra vergine olijfolie.
Bereiding: 10 min. Kcal: 164
Tussendoor
Cashew-rijstwafel
Bestrijk 1 rijstwafel met 20 g cashewnotenpasta en bestrooi met tuinkers.
Kcal: 146
Lunch
Broccoli-spinaziesoep
Ingrediënten voor 4 personen:
• 1 tl komijnpoeder
• 2 tl gerookt paprikapoeder
• 3 teentjes knoflook, geperst
• 5 el extra vergine olijfolie
• 600 g kalkoenfilet, in stukken
• 600 g witte bonen, uit blik
• 1 limoen, sap en rasp
• 2 little gems, gehalveerd
• 150 ml Griekse yoghurt 0% vet
• 10 g koriander, fijngehakt + extra om te serveren
• 400 g cherrytomaatjes, gehalveerd
• 2 avocado’s, in plakjes
• 2 lente-uitjes, in ringetjes
• zout en peperoor 1 persoon:
• 1 el extra vergine olijfolie + 1 tl
• 1 teen knoflook, gepeld
• 1 tl mosterd
• 200 g broccoli, in stukjes
• 1 stengel bleekselderij, in stukjes
• 1 kruimige aardappel, in kleine blokjes
• ½ l groentebouillon
• 1 tl ras-el-hanout
• kneepje citroensap
• 100 g kikkererwten uit blik, afgegoten en gespoeld
• 50 g spinazie
• 5 g verse dille + 1 takje, 1 el dille, gehakt
Koken
Verhit de olie in een pan. Bak hierin de knofook 30 sec. zachtjes aan. Voeg de mosterd toe en roer door. Doe broccoli, bleekselderij en aardappel erbij en laat zacht stoven zonder dat het bruin wordt. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en kook 20 min. tot alles helemaal gaar is. Verwarm in de tussentijd de oven voor tot 200 ˚C. Meng 1 tl olijfolie met de ras-el-hanout en het citroensap. Dep de kikkererwten droog. Leg ze in de kruidige olie, schep om en laat ze dan op de bodem van een ovenschaal in 25 min. knapperig worden in het midden van de oven. Voeg na 20 min. de spinazie toe aan de soep en laat slinken. Mix tot een gladde massa met de staafmixer. Roer er 5 g dille door. Schenk in kommen en schep de kikkererwten erop. Bestrooi met de rest van de dille.
Bereiding: 30 min. Kcal: 415
Tussendoor
Banacaron
Neem de rest van de banacaron van maandag uit de vriezer.
Kcal: 168
Diner
Krokante kip met coleslaw
Ingrediënten voor 4 personen:
• 1 el witte ui, fijngeraspt
• 60 ml sojasaus
• 60 ml rijstazijn
• 1 el ahornsiroop of dunne honing
• 250 g Chinese kool, in dunne reepjes
• 2 wortels, in lucifers
• 2 lente-uitjes, in dunne reepjes
• 50 g panko
• 2 el sesamzaad
• 2 tl korianderzaad, geplet
• 20 g Parmezaanse kaas, geraspt
• 2 eieren, losgeklopt
• 2 kipfilets, plat geslagen en gehalveerd
• 2 el zonnebloemolie
• zeezout en peper
• handje kiemgroenten
Koken
Meng een dressing van de witte ui, de sojasaus, de rijstazijn en de ahornsiroop. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart. Schep de kool, de wortel en de lenteui door elkaar. Zet apart. Meng de panko, het sesamzaad, het korianderzaad en de Parmezaanse kaas op een bord. Breng op smaak met zout en peper. Doe het ei op een ander bord. Verhit de olie in een koekenpan. Haal de stukken kipflet door het ei en druk vervolgens in de kruidige panko. Bak de kipflet om en om gaar en krokant in ongeveer 15 min. Meng de coleslaw met de dressing. Snijd de kipflet in stukken. Leg bij de coleslaw en bestrooi met wat kiemgroenten.
Bereiding: 30 min. Kcal: 375
Zaterdag
Ontbijt
Kokosyoghurt met meloen, munt en honing
Voor 1 persoon:
Doe 150 g kokosyoghurt in een bakje. Verdeel er 150 g rijpe meloen over. Bestrooi met gehakte muntblaadjes en druppel er 1 tl honing over.
Bereiding: 5 min. Kcal: 290
Tussendoor
Havermoutmuffins met frambozen
Ingrediënten voor 5 stuks:
• 125 g havermout
• 4 el vloeibare honing
• 1 tl kaneel • 3 el kokosolie, gesmolten
• 150 g Griekse yoghurt 0%
• 100 g frambozen
Koken
Verwarm de oven voor op 175 ˚C. Doe de havermout in een kom met de honing, kaneel en kokosolie en roer om zodat alles een beetje aan elkaar kleeft. Leg cupcake vormpjes in een mufnvorm. Verdeel het beslag over 5 holtes, druk goed aan en zorg dat in het midden een holte ontstaat. Bak de havermoutcups in circa 15 min. goudbruin in de oven. Laat ze afkoelen en verwijder ze voorzichtig uit de vorm. Doe in elk havermouttaartje een flinke lepel Griekse yoghurt en een paar frambozen. Neem 1 of 2 mufns als tussendoortje. Bewaar de rest voor een andere keer.
Bereiding: 30 min. Kcal: 232
Lunch
Wrap met gerookte kipfilet
Voor 1 persoon:
Beleg 2 kleine wraps met wat ijsbergsla. Verdeel er 50 g worteljulienne, 100 g gerookte kipflet, 8 geschaafde radijsjes en wat lente-ui over. Maak een sausje van 2 el yoghurt, ½ tl komijnpoeder, 4 gehakte muntblaadjes en wat geperste knoflook. Druppel de saus over de groenten en rol de wrap dicht.
Bereiding: 20 min. Kcal: 340
Tussendoor
Rauwe groenten met roomkaasdip
Snijd een selderijstengel en ½ rode paprika in stukken. Maak een dip van 2 el roomkaas light en een snue gedroogde rode pepervlokken. Verdun met wat water en citroensap totdat het smeuïg genoeg is. Dip de groenten in de roomkaas. Neem er een glas gemberthee met een schijfje citroen bij.
Kcal: 63
Diner
Zalmfilet met rauwe zomergroenten
Ingrediënten voor 4 personen:
• 1 zalmfilet van 800 g
• 3 el grove mosterd
• 2 el honing
• 4 teentjes knoflook, geperst
• 1 tl gerookt paprikapoeder
• 1 groene courgette, in dunne plakjes
• 1 gele courgette, in dunne plakjes
• 500 g gemengde cherrytomaatjes
• 1 handje verse kruiden (peterselie, dille, dragon of kervel)
• 20 g pijnboompitten, geroosterd
• zout en peper.
Optioneel: wat ingelegde ui die hoort bij het ontbijt van maandag.
Koken
Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de zalmflet erop met de huid naar beneden. Meng de mosterd met de honing, de knoflook en het gerookte paprikapoeder. Bak de zalm ongeveer 18 min. in het midden van de oven. Haal uit de oven en verdeel er de groenten, de kruiden, de pijnboompitten en eventueel de ingelegde ui over.
Bereiding: 40 min. Kcal: 496
Tip: serveer de zalm eventueel met 100 g gebakken aardappeltjes uit de oven p.p. Dat is ongeveer 88 kcal extra.
Zondag
Ontbijt
Skyr met roze grapefruit en blauwe bessen
Voor 1 persoon:
Meng 150 g skyr met 1 tl citroenrasp en 1 el citroensap. Bestrooi met 2 el krokante muesli. Verdeel er ½ roze grapefruit en 50 g blauwe bessen over en garneer met 1 el honing.
Bereiding: 5 min. Kcal: 298
Tussendoor
Cracker met appel en wortel
Snijd 1 appel en 1 wortel in lucifertjes. Leg deze op een raw cracker. Besprenkel met citroensap en garneer tuinkers.
Kcal: 131
Lunch
Noedelsalade met koude pindasaus
Ingrediënten voor 1 persoon:
• 75 g sobanoedels of volkorenpasta
• 2 el pindakaas
• ½ teen knoflook, geperst
• 1 tl l limoensap
• 1 el ketjap
• 50 g wortel, in lucifertjes
• 100 g komkommer, in lange linten • 2 takjes koriander
• ½ lente-ui, in schuine ringetjes
• 1 tl zwart sesamzaad
Koken
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken. Meng de pindakaas met de knoflook en voeg al roerend het limoensap en de ketjap toe. Verdun beetje bij beetje met warm water tot een dunne saus. Meng de noedels met de pindasaus, wortel, komkommer en koriander. Bestrooi met de lente-ui en het sesamzaad.
Bereiding: 20 min. Kcal: 495
Tussendoor
Bouillon met lente-ui
Maak 250 ml groentebouillon van een ½ bouillontablet. Bestrooi met ringetjes lente-ui. Rooster een mini-naan om in de bouillon te dopen.
Kcal: 143
Diner
Biefstuk met kruidige rub, salsa verde en groene asperges
Ingrediënten voor 4 personen:
• 800 g groene asperges
• 600 g biefstuk
• ½ el extra vergine olijfolie
• zout en peper.
Voor de rub:
• 1½ tl zeezout
• 2 tl gerookt paprikapoeder
• 1 tl oregano
• 1 tl komijnpoeder
• 2 tl bruine suiker
• 1 tl grof gemalen zwarte peper
• ½ tl cayennepeper.
Voor de salsa verde:
• 15 g basilicum, grof gehakt
• 15 gbladpeterselie, grof gehakt
• 1 teen knoflook
• 2 ansjovisfilets
• 1 citroen, rasp en sap
• 1 el kappertjes
• 1 el rodewijnazijn
• 1 el citroensap
• 6 el extra vergine olijfolie
Koken
Maak de rub door alle ingrediënten te mengen. Dep het vlees droog, bedek met de rub en druk goed aan. Dek af met huishoudfolie en laat enkele uren intrekken. Maak de salsa verde door alle ingrediënten behalve de kappertjes te pureren in de keukenmachine of met de staafmixer. Schep de kappertjes erdoor en breng op smaak met peper en zout. Kook de groene asperges beetgaar in circa 8 min. Bestrijk het vlees met wat olijfolie en gril circa 8 min. om en om tot het bruin van buiten en rosé van binnen is. Wikkel in aluminiumfolie en laat 10 min. rusten. Snijd het vlees in plakken en serveer met de salsa verde en de asperges.
Bereiding: 30 min. + 1 uur marineren. Kcal: 373
Tip: geef er eventueel 100 g krieltjes p.p. bij. Dit is 88 kcal. extra.