Liefde gaat door de maag: zo maak je deze hartvormige, hartige pithivier Beeld Jan Luijk
Liefde gaat door de maag: zo maak je deze hartvormige, hartige pithivierBeeld Jan Luijk

Liefde gaat door de maag: zo maak je deze hartvormige, hartige pithivier

Lekker eten hoeft er niet altijd standaard uit te zien. Sterker nog: waarom zou je niet eens voor een hartvormig diner kiezen? Deze lieflijke, hartige pithivier zet je in een uur op tafel.

En maak zeker even een foto van het kunstwerkje voordat je aanvalt.

Dit heb je nodig voor de pithivier:

Bereidingstijd: 60 minuten | Voor 4 personen

  • 25 gram roomboter
  • 250 gram jonge prei, in fijne ringen
  • 1 bosje groene asperges, harde eindjes verwijderd en in stukken van 3 centimeter
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 100 gram doperwten, vers of bevroren
  • 150 gram ricotta
  • de blaadjes van 1 bosje (15 gram) dragon, fijngehakt
  • flinke bos (25 gram) platte peterselie, fijngehakt
  • sap van ½ citroen
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • 500 gram bladerdeeg (2 grote vellen op rol of 1 pakje roomboterbladerdeeg van 10 velletjes)
  • beetje bloem, om te bestuiven
  • 1 ei, losgeklopt
  • Hapjespan
  • Zeef
  • Oven

Zo maak je de pithivier:

  1. Smelt de boter in een hapjespan op middelhoog vuur.
  2. Bak de prei 6 minuten.
  3. Voeg de asperges toe en bak onder af en toe roeren nog 10 minuten mee. De groenten moeten mooi zacht worden en licht karamelliseren.
  4. Bak op het laatst de knoflook 1 minuut mee (niet laten verbranden!).
  5. Breng water aan de kook en blancheer de erwten 1 minuut.
  6. Giet af door een zeef en laat afkoelen.
  7. Meng de lauwe erwten met de ricotta, dragon en peterselie.
  8. Breng op smaak met een flinke scheut citroensap, peper en zout.
  9. Laat het bladerdeeg ontdooien. Heb je vierkantjes, verwijder dan de plastic beschermvelletjes en maak 2 stapeltjes van elk 5 lapjes. Rol ze op een bebloemd aanrecht uit tot 2 grote lappen.
  10. Snijd uit beide een zo groot mogelijk hart, het ene iets groter dan het andere. Het grote hart is de deksel. Rol op en leg tot gebruik in de koelkast. Bladerdeeg moet zo veel mogelijk gekoeld worden verwerkt.
  11. Steek uit de restjes deeg kleine hartjes met een vormpje of snijd ze uit de losse pols. Leg het kleinere hart op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  12. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  13. Schep de helft van het prei-aspergemengsel in het midden van het hart op de plaat. Houd daarbij een rand van zeker 2 centimeter rondom vrij.
  14. Schep de helft van het ricotta-doperwtenmengsel erop, verdeel daarover de rest van het preimengsel en eindig met de doperwten.
  15. Bestrijk de vrijgehouden rand met een deel van het ei en leg het grotere hart uit de koelkast erop. Druk de randen stevig tegen elkaar om ze goed af te sluiten.
  16. Besmeer het hele hart met ei en plak de uitgestoken hartjes erop. Bestrijk ook met ei. Steek of snijd een klein hartje in het midden uit de taart om stoom te laten ontsnappen.
  17. Bak de pithivier ruim een halfuur, tot hij echt diep goudbruin is.

Deeg rollen is altijd een heel karwei. Met deze truc gaat het een stuk makkelijker:

Styling: Ingrid van Kuringen. Fotografie: Jan Luijk. Receptuur: Yvonne Jimmink.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden