PREMIUM

Macchiato-panna cotta met espresso-karamelsaus

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Koffie en karamel met room is een match made in heaven, proef maar!

Studio Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Dit heb je nodig:

Voor 4 personen:
• 3 blaadjes gelatine
• 2 sterke espresso’s (samen 120 ml)
• 250 ml crème fraîche
• 2 el vanille-extract
• 1 zakje vanillesuiker
• 150 ml slagroom
• 5 el poedersuiker
Espresso-karamelsaus:
• 250 g bruine basterdsuiker
• 75 g boter
• 2 sterke espresso (samen 120 ml) of 2 zakjes espressopoeder
• ¼ tl zout
• 250 ml slagroom
• 2 el donkere rum of cognac (optioneel)

Voorbereiden: 25 min. Opstijven: 4 uur. Bereiden: 7 min. Kcal.: 847 p.p.

Voorbereiden: Week de gelatine in koud water. Breng de espresso aan de kook met de crème fraîche, vanille-extract en vanillesuiker en laat 3 min. inkoken. Haal van het vuur en roer de gelatine erdoor tot die is opgelost. Laat iets afkoelen.
Klop de slagroom stijf met de poedersuiker. Roer het lobbige, afgekoelde crème fraîche-mengsel erdoor. Giet dit roommengsel in vier vormpjes of kleine kopjes en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. De panna cotta’s moeten niet héél stijf worden, maar een beetje lobbig, en net hun vorm behouden.
Verwarm voor de saus de suiker met de boter, de espresso en het zout in een pan met dikke bodem al roerend op halfhoog vuur tot de boter gesmolten is. Het mengsel is dan wat korrelig. Voeg de room toe, breng aan de kook en laat onder voortdurend roeren zacht koken tot het mengsel op de achterkant van een lepel blijft hangen. Draai het vuur uit en laat de saus in een kannetje helemaal afkoelen. Roer dan eventueel rum of cognac erdoor.
Bereiden: Stort de puddinkjes door de vormpjes (echt heel) kort onder een warme kraan te houden en een bordje erop te zetten. Draai om en laat de panna cotta rustig uit het vormpje loskomen. Steek eventueel een glad mesje voorzichtig tussen pudding en vorm om er wat lucht bij te laten. Schep een royale lepel saus erover en serveer meteen.

Styling: Annemieke Paarlberg. | Bereiding: Ajda Mehmet. | Productie en receptuur: Studio Yvette van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Blokker, Burbi, de Bijenkorf, Eland&vanderhelst, H&M Home, Hema, Peyrebatut, Kringloopwinkels (oud servies en bestek)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden