Vlechtbrood Beeld Getty Images
VlechtbroodBeeld Getty Images

Meebakken met ‘Heel Holland bakt’: zó maak je een vlechtbrood

In de kwartfinale van Heel Holland bakt maken de vijf overgebleven bakkers religieuses, vlechtbroodjes en een taart met vouwchocolade. Wil je meebakken? Dat kan!

Wil jij met dezelfde opdrachten als de kandidaten aan de slag? Hup, duik de keuken in! Heel Holland bakt deelt namelijk het recept van het moeilijke vlechtbrood. Lukt het jou om met de tips van Robèrt van Beckhoven het deeg op de juiste manier te vlechten én te bakken?

Zó maak je het deeg

  1. Doe de gist in een kommetje met vijftig milliliter lauwwarme melk. Gebruik een keukenthermometer en verwarm de melk tot ongeveer 37 graden Celsius. Laat vijf minuten staan.
  2. Doe het meel in een mengkom en maak een kuiltje in het midden. Doe er de suiker, de rest van de melk, boter en het gistmengsel in. Meng met een lepel of vork tot een zacht, slap deeg en laat vijftien minuten afgedekt rusten.
  3. Voeg extra lauwwarme melk toe als het te droog is en extra meel als het te vochtig is.
  4. Bestuif het werkvlak licht met meel, voeg het zout toe aan het deeg en kneed het in acht à vijftien minuten tot een soepel en elastisch deeg. Je kunt ook een staande mixer gebruiken, kneed het deeg dan drie minuten op lage snelheid.
  5. Dek het deeg af met een vochtige keukendoek en laat op een tochtvrije plaats minimaal één uur rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is.
  6. Dan is het tijd om het deeg af te wegen. Sla de lucht uit het deeg en kneed het kort door. Weeg 480 gram deeg af. Verdeel het deeg in zes gelijke stukken van tachtig gram per stuk.
  7. Rol elk stukje goed op en laat de bolletjes zo’n tien minuten rijzen.
  8. Rol de bolletjes beetje bij beetje tot lange strengen van circa 35 cm. Probeer daarbij de ronde bovenkant van het oorspronkelijke bolletje te behouden. Dat blijft dan de ronde bovenkant van de streng.

Het moeilijkste gedeelte

Dan komen we nu bij het moeilijkste gedeelte. Als jij net de als de kandidaten een thuisbakker bent, is het wellicht verstandig om van tevoren de bakvideo op de website van Heel Holland bakt te kijken.

  1. Leg de strengen in een stervorm neer. Begin met vlechten: leg streng 6 russen 3 en 4. Leg streng 2 naar 6. Leg streng 1 tussen 3 en 4. Leg streng 5 naar 1.
  2. Herhaal deze handeling tot je het hele brood gevlochten hebt.
  3. Werk de uiteinden mooi weg onder het brood.
  4. Laat het brood nu rijzen. Leg daarvoor het brood op een met olie ingevette bakplaat.
  5. Bestrijk een groot stuk plasticfolie dun met olie en dek het brood ermee af.
  6. Laat het brood nogmaals minimaal één uur rijzen of tot het brood in volume verdubbeld is.

Goudbruin bakken

En? Ziet het brood er een beetje oké uit? Dan is het nu tijd om het vlechtbrood mooi af te bakken.

  1. Verwarm eerst de oven voor op 220 graden Celcius.
  2. Benevel eventueel de oven met een platenspuit met water voor een extra krokante korst. Verwijder de plasticfolie en bestrijk het brood met losgeklopt ei.
  3. Bak het vlechtbrood in het midden van de oven in circa twintig minuten goudbruin en gaar.
  4. Bestrijk het met brood en boter. Eet smakelijk!

Libelle’s Faye probeerde het tijgerbrood uit ‘Heel Holland Bakt’ te bakken. Dít is het resultaat:

Bron: Heel Holland bakt.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden