Meringues Beeld Getty Images
MeringuesBeeld Getty Images

Meringues maken? Op déze manier mislukt het kloppen van eiwitten nooit meer

Knapperige schuimpjes die nog zacht zijn van binnen of als toeven bovenop een taart: meringues zijn heerlijk zoet en hartstikke makkelijk zelf te maken. Al is het kloppen van eiwitten moeilijker dan je denkt.

Gelukkig komt dat met deze tips helemaal goed.

De voorbereiding

Vetvrije kom

Zorg voordat je begint met opkloppen dat zowel de kom als de garde volledig vetvrij is. Gebruik hiervoor heet water en een schone theedoek. Een klein beetje vet kan er namelijk al voor zorgen dat je de eiwitten niet optimaal stijf kunt kloppen. Extra tip: je kunt eventueel wat citroensap gebruiken om bakspullen schoon te maken.

Gebruik het liefst een kom van glas of roestvrijstaal. Deze kommen zijn eenvoudig schoon te maken. Eiwitten die je klopt, groeien flink in volume. Het is dus handig als je een grote kom gebruikt, zodat al je stijfgeklopte eiwitten er makkelijk in passen.

Eieren op kamertemperatuur

Daarnaast kies je altijd voor verse eiwitten. Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Wanneer je koude eieren gebruikt, kan het extra moeilijk zijn om ze goed luchtig te kloppen. Kies ook voor schone suiker, dus geen suiker dat vervuild is met bloem. Fijne kristalsuiker werkt het beste.

Eiwit en eidooier goed scheiden

Bij het scheiden van het eiwit en eidooier is de eerste stap essentieel. Zorg dat je ze goed splitst. Er mag géén eidooier door je eiwit zitten, zelfs geen milligram. Eigeel zorgt ervoor dat je het eiwit niet goed stijf krijgt. Gelukkig bestaat er een simpel trucje waardoor het splitsen van een ei ineens een heel makkelijk klusje wordt.

Snufje zout

Voeg eens een klein snufje zout toe. Dit stabiliseert de eiwitten en zorgt ervoor dat je ze beter kunnen kloppen en ze sneller en beter stijf worden.

Het kloppen van de eiwitten

Klop de eieren totdat er glanzende, stijve pieken te zien zijn en de eiwitten niet meer doorzichtig zijn. Klop ook weer niet te lang, want dan wordt het mengsel korrelig en is de smaak minder. Een bekend trucje is de kom op z’n kop houden: als de massa er niet uitvalt, is de mix klaar.

Steeds een beetje suiker

Daarnaast kun je beter niet alle suiker in één keer toevoegen. Doe dit geleidelijk aan. Begin eerst te kloppen zonder suiker en voeg als het eiwit wat schuimig wordt, lepel voor lepel de benodigde suiker toe. Let er ook op dat alle suiker in het eiwitschuim goed is opgelost. Dit kun je controleren door wat schuim tussen duim en wijsvinger te nemen en te wrijven. Voel je geen suikerkorrels meer, dan is het eiwitschuim klaar.

Voorzichtig spatelen

Verwerk de opgeklopte eiwitten zo snel mogelijk, want anders zakken ze in en kunnen de eiwitten uitlopen. Gebruik bij het scheppen altijd een pannenlikker. Doe je dat voorzichtig, dan behoud je de luchtigheid en dat zorgt voor het beste eindresultaat.

Zo, met al deze tips móet het wel goed komen. Bakken maar!

Heb je de smaak te makken? Zó bak je klassieke frambozen tartelettes met banketbakkersroom:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Culy, Heel Holland bakt.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden