Met dit dessert gooi je tijdens een dinnerparty gegarandeerd hoge ogen
Of je nu de show wilt stelen tijdens een etentje met je schoonouders, een dinnerparty hebt bij jou thuis of gewoon verlangt naar iets zoets: dit meerlaagse toetje – met onder andere schuimkusjes, koekkruimels en aardbeien – is het antwoord op elk culinair vraagstuk.
Met een bakje vla kun je echt niet aankomen als je gasten hebt. Althans, niet als je hoop dat ze ooit nog eens terugkomen (of jou iets fatsoenlijks voorschotelen zodra zij aan de beurt zijn om het diner te verzorgen). En die dame blanche kennen we onderhand ook wel. Nee, des te leuker is het als je een keertje écht uitpakt. Dit recept leent zich daar uitstekend voor.
Dit heb je nodig (voor 4 personen):
Voor de schuimkusjes
-4 eiwitten
-125 g kristalsuiker
-125 g poedersuiker
-10 g maïzena
Voor het hele toetje
-8 schuimkusjes
-3 el citroensap
-1 el melk
-1 zakje vanillesuiker
-400 g magere kwark
-1-2 el suiker
-8 kaakjes
-150 g aardbeien en bramen
-Slagroom naar smaak
Dit doe je ermee:
1.Klop als eerste de eiwitten en kristalsuiker stijf. Voeg de poedersuiker en maïzena toe en schep dat er voorzichtig doorheen. Mix het geheel op een lage snelheid totdat je een glad beslag hebt.
2.Pak een spuitzak, vul die met het beslag en maak, op een met bakpapier beklede bakplaat, acht schuimpjes.
3.In een voorverwarmde oven van 100 graden (met boven- én onderwarmte) bak je de schuimpjes in ongeveer 2 uur ‘droog’. Zodra je ze makkelijk van het bakpapier kunt loswrikken, weet je dat ze goed zijn.
4.Pak een grote kom en roer de melk, vanillesuiker, suiker en het citroensap door de kwark. Verdeel het mengsel over vier whiskyglazen.
5.Verkruimel de kaakjes en strooi de brokstukken in de glazen, over de zoetzure kwark. Daar bovenop leg je steeds twee schuimkusjes. Top af met stukjes aardbei en – voor de echte zoetekauwen onder ons – een toefje slagroom.
Bron: Freundin