null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met dit simpele trucje maak je razendsnel ijsblokjes

Het is iedereen wel eens overkomen: het is een warme dag en je hebt zin in een ijskoud drankje. Alleen ben je vergeten ijsblokjes te maken. Maar er is een heel eenvoudige manier waaraan je waarschijnlijk niet hebt gedacht.

Suzanna TimmerGetty Images/iStockphoto

Dé truc om snel ijsblokjes te maken is namelijk kokend water te gebruiken. Hoewel het gek klinkt, is dit echt de manier om binnen korte tijd een heerlijke verkoelende drank mét ijsblokjes te kunnen serveren.

Kokend water voor ijsblokjes

Hoe warmer het water dat je in de ijsblokjes vorm doet, hoe sneller het zal bevriezen. Giet water dat net van de kook af is in de vorm, schuif het bakje voorzichtig in de vriezer en je zult verbaasd zijn van de snelheid.

Zo maak je snel ijsblokjes

Vul je het bakje met koud dan vormt zich tijdens het bevriezen een ijslaagje langs de wand van de ijsblokjesvorm. Dat werkt in feite isolerend, waardoor het verder afkoelen van het water wordt afgeremd. Bij heet of kokend water gebeurt dit niet.

Het Mpemba-effect

Deze manier heeft ook een naam: het Mpemba-effect. Het is de waarneming dat een vloeistof die heet is, sneller kan bevriezen dan dezelfde vloeistof die koud is, onder gelijke omstandigheden. Er zijn allerlei wetenschappelijke theorieën over hoe dat kan, maar dat is minder belangrijk.

Mooie ijsblokjes

Het is een kwestie van gewoon ervaren. Nóg een voordeel van ijsblokjes maken met kokend water is dat de ijsblokjes er mooier uitzien. Ze blijven op deze manier namelijk doorzichtig, in plaats van wit en mat.

Bron: Metro België

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden