PREMIUM

Mini-crostata met caponata

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Maak gerust wat meer, als er anders aubergine overblijft, ze zijn de volgende dag ook lekker bij de lunch.

Studio Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Dit heb je nodig:

Voor 4 personen:
• 50 ml olijfolie
• 1 grote aubergine, in blokjes
• 2 stengels bleekselderij, in fijne blokjes
• 1 kleine rode ui, fijngehakt
• 50 g sultanarozijnen
• 1 teen knoflook, fijngehakt
• ½ blik polpa (fijngehakte tomatenpulp)
• 2-3 el rode wijnazijn
• zeezout
• versgemalen zwarte peper
• 2 el kappertjes, uitgelekt
• 4 plakjes roomboterbladerdeeg
• 1 ei, losgeklopt
• stukje pecorino om te raspen

Voorbereiden: 40 min. Bakken: 20 min. Bereiden: 7 min. Kcal.: 405 p.p

Voorbereiden: Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Voeg aubergine, bleekselderij, ui, rozijnen en knoflook toe en bak al omscheppend tot het zachter wordt. Blus af met tomatenpulp en azijn en zet het vuur laag. Breng de caponata op smaak met peper en zout en laat 20 min. sudderen. Voeg een scheutje water of wijn toe als het te droog wordt. Roer dan de kappertjes erdoor, proef of het zuur/zout genoeg is en laat helemaal afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en kerf ze rondom in, circa 1,5 cm van de rand. Schep een flinke lepel caponata uit de pan en laat eventueel vocht eruit lopen. Als de caponata zo ‘droog’ mogelijk is, wordt de bodem van de crostata straks mooi krokant. Schep een bergje in het midden van elk bladerdeegplakje en kwast de vrijgehouden rand rondom in met ei. Rasp lekker veel pecorino over de caponata en bak de crostata in circa 20 min. licht goudbruin en net gaar (ze worden later nog afgebakken).
Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de crostata af in circa 7 min. tot ze door en door heet zijn en het deeg mooi goudbruin is.

Styling: Annemieke Paarlberg. | Bereiding: Ajda Mehmet. | Productie en receptuur: Studio Yvette van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Blokker, Burbi, de Bijenkorf, Eland&vanderhelst, H&M Home, Hema, Peyrebatut, Kringloopwinkels (oud servies en bestek)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden