PREMIUMKerstkoekjes

Miso-koekjes met matcha-chocolade en nootjes

Miso-koekjes Beeld Eric van Lokven
Miso-koekjesBeeld Eric van Lokven

Deze heerlijke miso-koekjes met matcha-chocolade en nootjes staan prachtig op jouw kersttafel. Zo maak je ze.

Yvonne JimminkEric van Lokven

Voor 25 stuks:

KOEKJES
• 55 g zachte roomboter
• 55 g witte basterdsuiker
• 20 g lichte miso
• 1 eierdooier, op kamertemperatuur
• ½ tl bakpoeder
• 125 g bloem
• 2 el wit sesamzaad + 1 el voor garnering
• 2 el zwart sesamzaad + 1 el voor garnering

GROENE CHOCOLADE
• 200 g witte chocolade, in stukjes
• 1-1½ tl matchapoeder, naar smaak
• 20 g witte amandelen, grof gehakt
• 20 g pecannoten, grof gehakt

EXTRA
• 2 bakplaten
• bakpapier

Bereidingstijd: 70 min. Oventijd: 15 min. Wachttijd: 2x 60 min. (1x deeg, 1x chocolade)

Zo maak je de Miso-koekjes:

Mix de boter luchtig met de suiker, mix de miso erdoor en dan de eierdooier tot deze is opgenomen. Meng het bakpoeder door de bloem en spatel dit door het botermengsel. Vorm van dit deeg 2 rollen met een doorsnede van 4 à 4,5 cm. Rol de ene rol door 2 el witte sesamzaadjes en de ­andere door 2 el zwarte. Wikkel dan elke rol in huishoudfolie, draai de uiteinden dicht en leg 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C boven- en onderwarmte. Snijd van de gekoelde deegrollen plakjes van 6-8 mm dik en leg ze met tussenruimte op de met bakpapier beklede bakplaten. Bak de koekjes in 10-15 min. lichtgoudbruin. Laat ze 10 min. afkoelen op de bakplaat en laat ze dan verder afkoelen op een rooster. Bewaar het bakpapier op de bakplaten. Smelt 2/3 van de witte chocolade au bain-marie (in een kom boven een pan met een bodempje heet water) of in stapjes van 20 seconden in de magnetron, tussendoor roeren. Hak de rest van de chocolade fijn en roer door de gesmolten chocolade. Roer de matcha met een garde door de chocolade tot het poeder klontvrij is opgenomen en de chocolade egaal groen is.

Dip alle koekjes met de bovenkant erin en leg ze op de bakplaten. Herhaal het dippen tot de chocolade op is en alle koekjes een mooi laagje hebben. Bestrooi de chocolade als die nog zacht is met de nootjes en twee kleuren sesamzaad en laat ze hard worden (als de bakplaten in de koelkast passen, gaat het sneller). Bewaar de koekjes koel (niet in de koelkast) in een afsluitbare doos.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Yvonne Jimmink

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden