PREMIUM

Nagerecht kerst: anijskoekjes om je beker mee te versieren

koekjes opstekers Beeld Eric van Lokven
koekjes opstekersBeeld Eric van Lokven

Versier de rand van mokken warme choco met deze lekkere anijskoekjes.

Yvonne JimminkEric van Lokven

Dit heb je nodig voor 30-35 koekjes:

• 150 g boter, zacht
• 130 g gestampte muisjes + extra
• 115 g bloem
• 150 g maïzena, tapioca- of rijstbloem (of mix)
• ½ tl bakpoeder
• 20-25 g eiwit
• snuf zout.

EXTRA
• deegroller
• bakplaat
• bakpapier
• koekstekers met kerstthema
• scherp hobbymesje

Voorbereiden 15 min. + 1 uur opstijven Bereiden 55 min

Zo maak je de koekjes opstekers:

Doe alle ingrediënten in een kom en roer met de achterkant van een houten lepel tot korrelig deeg. Kneed kort tot een samenhangend deeg, voeg indien nodig 1-2 el water toe. Laat 1 uur rusten in de koelkast in een afgesloten bewaarbak.

Verwarm de oven voor op 160 ˚C. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap van 4-5 mm dik en steek er koekjes uit. Leg deze op de bakplaat met wat tussenruimte en snijd uit de onderkant een inkeping (circa 6x20 mm) zodat ze straks over de rand van de beker geschoven kunnen worden. Bak de koekjes in twee porties in circa 12 min. licht goudbruin (lichter dan deeg van tarwebloem) en laat ze afkoelen op een rooster. Test dan of ze op de beker passen. Afgekoeld is de uitsparing nog iets verder open te schrapen met een mesje. Pas op, de koekjes zijn bros! Bestuif de koekjes met gestampte muisjes en serveer ze op de rand van een beker warme choco.

Tip: maak zelf gestampte muisjes! Voor 100 g vijzel je 5 g anijszaadjes zo fijn mogelijk en meng met 95 g poedersuiker. Bewaar in een schone jampot.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden