PREMIUM
Nagerecht kerst: anijskoekjes om je beker mee te versieren
Versier de rand van mokken warme choco met deze lekkere anijskoekjes.
Dit heb je nodig voor 30-35 koekjes:
• 150 g boter, zacht
• 130 g gestampte muisjes + extra
• 115 g bloem
• 150 g maïzena, tapioca- of rijstbloem (of mix)
• ½ tl bakpoeder
• 20-25 g eiwit
• snuf zout.
EXTRA
• deegroller
• bakplaat
• bakpapier
• koekstekers met kerstthema
• scherp hobbymesje
Voorbereiden 15 min. + 1 uur opstijven Bereiden 55 min
Zo maak je de koekjes opstekers:
Doe alle ingrediënten in een kom en roer met de achterkant van een houten lepel tot korrelig deeg. Kneed kort tot een samenhangend deeg, voeg indien nodig 1-2 el water toe. Laat 1 uur rusten in de koelkast in een afgesloten bewaarbak.
Verwarm de oven voor op 160 ˚C. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap van 4-5 mm dik en steek er koekjes uit. Leg deze op de bakplaat met wat tussenruimte en snijd uit de onderkant een inkeping (circa 6x20 mm) zodat ze straks over de rand van de beker geschoven kunnen worden. Bak de koekjes in twee porties in circa 12 min. licht goudbruin (lichter dan deeg van tarwebloem) en laat ze afkoelen op een rooster. Test dan of ze op de beker passen. Afgekoeld is de uitsparing nog iets verder open te schrapen met een mesje. Pas op, de koekjes zijn bros! Bestuif de koekjes met gestampte muisjes en serveer ze op de rand van een beker warme choco.
Tip: maak zelf gestampte muisjes! Voor 100 g vijzel je 5 g anijszaadjes zo fijn mogelijk en meng met 95 g poedersuiker. Bewaar in een schone jampot.
Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven