PREMIUM

Nagerecht kerst: eetbare kerstversiering - de koekjeskerstboom

koekjeskerstboom Beeld Eric van Lokven
koekjeskerstboomBeeld Eric van Lokven

Hoe leuk is dat: een huis vol eetbare kerstversiering. Gezellig, lekker én het scheelt tijd na de feestdagen, want inpakken en opbergen is niet meer nodig. Kruidige koekjes, slim gestapeld tot eetbare boom.

Yvonne JimminkEric van Lokven

Dit heb je nodig voor 2 bomen:

• 250 g boter, kamertemperatuur
• 200 g basterdsuiker, licht of donker
• 1 ei * 2 tl vanille- of amandelessence
• 300 g bloem + extra
• 200 g fijn amandelmeel *
• 2 el koekkruiden
• 2 el cacao
• ½-1 tl zout
• 75 g poedersuiker.

EXTRA
• deegroller
• bakplaten
• bakpapier
• set sterren-koekstekers in 10 maten, 2-12 cm
• cirkelsteker 6 cm

Voorbereiden 15 min. + 30 min. opstijven Bereiden 1 uur + 30-45 min. baktijd Afwerken 15 min.

Zo maak je de koekjeskerstboom:

Mix boter en suiker tot bleke crème, mix dan ei en vanille-essence erdoor. Roer bloem, amandelmeel, koekkruiden, cacao en zout door elkaar en meng dit door de botercrème. Kneed kort tot een samenhangend deeg en laat 30 min. rusten in de koelkast in een afgesloten bewaarbak. Verwarm de oven voor op 160 ˚C. Rol op een met bloem bestoven werkblad (of tussen bakpapier) een deel van het bebloemde deeg uit tot een lap van 5 mm dik. Zet de rest koud weg. Steek voor 2 bomen in elke maat 2 sterrenkoekjes uit, steek 2 kleine sterren extra uit als piek en 4 cirkels voor de stammen. Leg de koekjes met genoeg tussenruimte op de bakplaten, het deeg rijst nog iets. Zet koud weg.

Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 3 mm en steek daaruit genoeg kleine sterren om tussen de ‘takken’ te stapelen. Leg deze dunnere koekjes op een aparte bakplaat. Bak de koekjes per plaat in 10-15 min. goudbruin en gaar, de dunne koekjes hebben een iets kortere baktijd. Laat ze nog 5 min. rusten op de bakplaat en laat ze dan verder afkoelen op een rooster. Roer van 1 el poedersuiker met enkele druppels water wat glazuur, bestrijk de pieksterren ermee en laat drogen. Roer door het restant glazuur extra poedersuiker zodat het stevig genoeg is om de pieken vast te zetten op de boompjes. Stapel voor elke boom eerst 2 ronde koekjes op elkaar als boomstam. Leg hierop de grootste ster, dan een dun sterkoekje, dan de op een na grootste ster, enzovoorts. Plak op het bovenste sterretje de geglazuurde ster. Bestuif de bomen met poedersuiker.

Tip: maak de bomen steviger door de koekjes tijdens het stapelen aan elkaar te plakken met een druppel dik glazuur van enkele lepeltjes water (of ½ eiwit, stijfgeklopt) en 125 g poedersuiker.

Tip: geen sterrenstekers? Versier dan ronde koekjes, van groot naar klein, met een bloem of ster van glazuur. Laat drogen en stapel ze (met kleine dunne koekjes ertussen) op als boom.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden