PREMIUM

Nagerecht kerst: geflambeerde tiramisu-ijstaart om mee te scoren

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Een beetje van jezelf en een beetje van de bakker en de ijscoman - dat scheelt stress en tijd.

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Tiramisu-ijstaart
• 1 kant-en-klare cake van de bakker
• 6 el marsalawijn
• 4 kopjes espresso
• 1/2 liter mokka-ijs
• 3 eiwitten
• 1 el wittewijnazijn
• zout
• 150 g poedersuiker
• 150 ml cognac, brandy of oude jenever om mee te flamberen

Verder nodig
• ronde cakevorm en plasticfolie

Voorbereiden: 20 min. Wachten: 3-4 uur Bereiden: 20 min. Kcal: 590 p.p. (bij 8 personen)

Voorbereiden: Bekleed een cakevorm met plasticfolie en laat de randen flink overhangen, ze moeten straks het ijs helemaal afdekken.
Snijd de cake in plakjes en bekleed hiermee de cakevorm, bewaar wat voor de bovenlaag.
Meng de marsala met de espresso en besprenkel de cake ermee. Bewaar een bodempje voor de bovenlaag.
Vul de vorm verder op met ijs, dek af met de plakjes cake en besprenkel die met het bodempje espresso-marsala.
Dek de taart af met de overhangende folie en laat 3-4 uur opstijven in de vriezer.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 °C.
Haal de ijstaart uit de vriezer en zet hem 10 min. op het aanrecht om op temperatuur te komen.
Klop in een brandschone kom de eiwitten lobbig met de azijn en een snuf zout.
Voeg al kloppend beetje bij beetje de suiker toe tot alles is opgenomen en het eiwit zulke stijve pieken vormt dat je de kom ondersteboven boven je hoofd durft te houden.
Zet de ijstaart in de ovenschaal waarin je hem ook gaat opdienen en spatel een stevige laag eiwit over de hele cake, laat geen plekje open.
Bak de taart 5 min. in de hete oven tot de pieken gaan kleuren en haal hem eruit.
Verwarm de sterkedrank in een ­pannetje.
Zet de taart op tafel en doe het licht uit.
Haal het pannetje warme sterkedrank, een opscheplepel en een aansteker erbij. Steek de warme cognac in de pan aan en schep met de soeplepel de brandende drank over de taart. Laat helemaal uitbranden voordat je de taart aansnijdt.

Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Dille & Kamille, Eland & Vanderhelst, Keramiek van Karen Knispel, Marjoke de Heer, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden