Nagerecht kerst: spectaculaire toren van macarons

macarontoren Beeld Eric van Lokven
macarontorenBeeld Eric van Lokven

De avond wordt extra feestelijk met zo’n blikvanger op tafel. Een toren van macarons, mmm!

Victor LaunayEric van Lokven

Dit heb je nodig voor 40 macarons:

• 200 g amandelmeel
• 200 g poedersuiker
• roze kleurstof (optioneel)
• 150 g eiwit
• 55 ml water
• 200 g suiker
• snuf zout.

VULLING
• 130 g slagroom
• 130 g frambozen (diepvries)
• 220 g witte chocolade, fijngehakt
• rasp van 2 limoenen.

EXTRA
keukenthermometer
• spuitzakken en -mondjes
• cocktailprikkers * toren van piepschuim

Bereiden 40 min. Oventijd 20 min. Wachttijd 1,5 uur

Zo maak je de macarontoren:

Meng amandelmeel, poedersuiker, kleurstof en de helft van het eiwit in een grote kom tot een homogene massa. Breng water en suiker in een steelpan aan de kook, gebruik een keukenthermometer om de temperatuur te controleren. Doe de andere helft van het eiwit met een snuf zout in de kom van een keukenmachine en begin het eiwit op te kloppen als de suikersiroop de temperatuur van 113 °C heeft bereikt. Haal de siroop van het vuur zodra deze de temperatuur van 118 °C heeft bereikt en giet de siroop al kloppend voorzichtig bij de eiwitten. Laat dit mengsel kloppen tot het is afgekoeld tot handwarm. Meng 1/3 van het opgeklopte eiwit met het amandelmengsel. Voeg als dit goed gemengd is het overige eiwit toe. De massa heeft de juiste structuur wanneer deze langzaam van een spatel af loopt.

Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit minimaal 80 rondjes van ø 3,5 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Tik voorzichtig met de bakplaat op het aanrecht zodat de kleine luchtbelletjes aan het oppervlak verdwijnen. Laat de macarons 1 uur drogen op kamertemperatuur. Bak ze dan op 150 °C in 14-18 min. gaar en laat ze daarna volledig afkoelen.

Breng voor de vulling de slagroom met de frambozen aan de kook en pureer dit met een staafmixer glad. Voeg de stukjes chocolade toe aan het warme mengsel en roer tot deze gesmolten is. Roer ten slotte de limoenrasp erdoor, doe de vulling in een spuitzak en laat volledig afkoelen voor gebruik.

Tip: teken de cirkels op het bakpapier met behulp van een borrelglaasje of grote dop voor perfect ronde macarons.

SERVEREN
Plak steeds 2 macarons op elkaar met een dot vulling ertussen. Prik ze voor een spectaculair effect met cocktailprikkers op een toren van piepschuim.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Victor de Launay

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden