Taart Beeld Libelle
TaartBeeld Libelle

Om je vingers bij af te likken: cranberry-granaatappel-pie met ’n flinke dot room

Bak de sterren van de hemel, net als de Amerikaanse foodie lover Claire Saffitz. En voeg een flinke hand verse gesuikerde cranberry’s en een dot room toe.

Nagerecht voor 8 personen | bereidingstijd: 2 uur | wachttijd: 4 uur

Dit heb je nodig:

  • 2 repen schil van een bio sinaasappel, ­geschild met een dunschiller
  • 1 kaneelstokje
  • Zout
  • 285 g verse cranberry’s, plus 20 ter garnering
  • 300 g kristalsuiker, plus ter garnering
  • 4 el granaatappel-siroop
  • 480 ml slagroom, koud
  • 1½ tl naturel gelatinepoeder (online verkrijgbaar)
  • volkorenbiscuitbodem (zie recept cheese­cake), gebakken in een glazen taartvorm en afgekoeld
  • 2 el poedersuiker
  • Extra: glazen taartvorm Ø 23 cm

Zo maak je het:

  1. Meng in een kleine steelpan de sinaasappelschillen met de kaneel, een snuf zout, de cranberry’s, 200 gram suiker, 3 eetlepels granaatappelsiroop en 240 ml water.

    Breng al roerend met een spatel aan de kook tot de cranberry’s na 10 tot 15 minuten opengebarsten zijn en het mengsel heel dik en ingekookt is. Als je met de spatel over de bodem van de pan schraapt, moet de streep die de spatel trekt niet meteen bedekt worden.
  2. Zeef de compote boven een middelgrote kom, duw met de spatel vooral op de ­harde stukjes (verwijder deze).
  3. Schenk er 80 milliliter slagroom bij en klop tot het mengsel helemaal glad is.
  4. Dek de kom af met plasticfolie en zet 25 à 30 minuten in de koelkast.
  5. Giet 3 eetlepels water in de (schoongemaakte) steelpan, strooi hier de gelatine over – roer niet – en zet 10 minuten opzij.
  6. Klop ondertussen 240 milliliter slagroom tot stijve pieken, en zet in de koelkast.
  7. Haal het cranberrymengsel uit de koelkast en klop het glad.
  8. Verwarm de gelatine in de steelpan op laag vuur, zwenk geregeld met de pan, tot de gelatine is gesmolten en het een heldere vloeistof zonder ­korrels is geworden.

    Klop de gelatine door het cranberrymengsel.
  9. Haal de slagroom uit de koelkast en schep de helft in de kom met het cranberrymengsel. Spatel de slagroom erdoor tot er nog een paar ­vegen zichtbaar zijn.
  10. Spatel de andere helft van de geklopte slagroom erdoor tot je een ­luchtig, homogeen mengsel hebt en schep dit op de volkorenbiscuit­bodem.
  11. Strijk de bovenkant glad, zet in de koelkast en koel minstens 4 uur, tot de ­mousse is opgestijfd.

    Bedek de taart na 1 uur met plasticfolie om te voorkomen dat er een vel ontstaat.
  12. Meng ondertussen in een kleine steelpan de overgebleven 100 gram suiker met 1 eetlepel granaatappelsiroop en 80 milli­liter water.

    Breng aan de kook op laag vuur, roer om de suiker op te lossen en voeg de 20 cranberry’s toe. Laat heel zachtjes koken tot na 3 minuten de ­cranberry’s zacht zijn en een paar zijn opengebarsten.
  13. Schep met een schuimspaan de cranberry’s uit de pan en leg ze op een taartrooster (verwijder de ­cranberry’s die uit elkaar gevallen zijn of hun vorm hebben verloren).

    Laat de cranberry’s ongeveer 1 uur liggen tot ze een beetje kleverig aanvoelen.
  14. Hussel in een kom de cranberry’s en een beetje kristalsuiker om ze te bedekken met de suiker en leg de cranberry’s terug op het taartrooster tot de taart is opgestijfd.
  15. Haal de taart vlak voor het serveren uit de koelkast en verwijder het plasticfolie.
  16. Klop de overgebleven 160 milliliter slagroom tot zachte pieken.

    Klop de poedersuiker erdoor en verdeel de slagroom over de vulling, maak krullen en toeven.
  17. Bestrooi met de gesuikerde cranberry’s.
  18. Klaar om te serveren!

Zin in nog meer heerlijke recepten? Koop hier de Libelle Lekker

Receptuur: Claire Saffitz, Styling & Fotografie: Alex Lau

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden