Krentenwegge Beeld Ernie Enkelaar
KrentenweggeBeeld Ernie Enkelaar

Onweerstaanbaar: een recept voor krentenwegge

Dit brood komt uit het oosten van Nederland. Je kreeg vroeger krentenwegge van de buren als er een baby geboren was.

Amanda van SchaikErnie Enkelaar

Bereidingstijd: 3 uur

Kcal.: 1801 per brood

Dit heb je nodig

Voor 1 brood

Deeg:

250 g tarwebloem

• 18 g (verse) gist

•1 losgeklopt ei (½ voor het deeg, ½ voor het afstrijken)

• 25 g basterdsuiker

• 4 g zout

• 40 g roomboter

• 115 ml water

Voor de vulling:

• 150 g rozijnen, winddroog

• 150 g krenten, winddroog

• 50 g oranjesnippers

Extra nodig:

• deegsteker

• deegkleedje (of een schone theedoek)

• broodbakblik van ca. 30 cm lang, ingevet

Meng de ingrediënten door elkaar en kneed tot een soepel deeg. Als het te stevig is, voeg dan extra water toe.

Doe na het kneden de vulling erbij: steek met een deegsteker het deeg open en voeg een deel van de rozijnen, krenten en oranjesnippers toe. Vouw het deeg dicht. Herhaal dit al knedend tot alle vulling is opgenomen.

Bol het deeg op en het laat 30 minuten rijzen tussen met bloem bestoven deegkleedjes. Ontgas het deeg door het met de hand plat te drukken en vorm er een puntmodel van. Laat nog 15 minuten rijzen.

Ontgas het deeg en vouw het in een trapeziumvorm. Rol het deeg nu naar je toe terwijl je het op spanning brengt. Leg het deeg met de aansluitnaad naar beneden in het bakblik, bestrijk het met de rest van het losgeklopte ei en laat 45-60 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor op 180˚C en bak de krentenwegge in 50 minuten gaar.

Winddroge rozijnen en krenten

Om te voorkomen dat rozijnen en krenten water ‘stelen’ van het deeg, moeten ze winddroog zijn. Daarvoor moet je ze een dag van tevoren wassen en 20 minuten laten weken in water van 30 °C. Giet ze dan af en laat ze drogen op een theedoek. De volgende dag zijn ze geschikt om ze te verwerken in het deeg.

null Beeld ® Ernie Enkelaar
Beeld ® Ernie Enkelaar
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden